ARKIAKTIIVISUUDEN MERKITYS

Olen jo aiemmin kirjoittanut terveyden edistämisestä, joten halusin jatkaa teemalla joka on meille jokaiselle omakohtainen ja toivottavasti tärkeä. Postaus siis sisältää täyttä asiaa arkiaktiivisuudesta ja siitä miksi meidän jokaisen (myös allekirjoittaneen) tulisi nostaa se takapuoli siitä sohvalta Netflixin äärestä ja tehdä jotain. Oma liikunnallisuuteni tällä hetkellä on enemmän tee niin kuin sanon, älä niin kuin minä teen. Vaikka tietäisi miten tulisi toimia, ei välttämättä toimi niin. Kuljen julkisilla vaikka voisin pyöräillä työmatkat, kuljen portaissa kun se on käytännöllistä, käyn kuntosalilla 1-2 kertaa viikossa ja muuten yritän vain palautua päivästä. Lisäämällä arkiaktiivisuutta saisi helposti parannettua omaa jaksamista ja palautumisnopeutta, mutta en ole jaksanut panostaa omaan hyvinvointiin yhtä paljon kuin pitäisi. Elämäntapani ovat kuitenkin keskimäärin terveellisiä ja tasapainoisia. Nukun keskimäärin hyvin ja ylläpidän säännöllistä unirytmiä. Syön monipuolista ja terveellistä perusruokaa. Liikun enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Alan kuitenkin vuosien vieriessä kiinnittää enemmän huomiota siihen mitä voin tehdä enemmän, kuin että mitä teen juuri nyt. Silloin tuen tulevaisuuden minäni jaksamista ja toimintakykyä, jotta pysyn mahdollisimman terveenä ja pystyvänä mahdollisimman pitkään. Myös mahdolliset tulevaisuuden vammat ja sairastumiset kuormittavat vähemmän jos olen jo valmiiksi paremmassa kunnossa.

Arkiaktiivisuus eli kaikki se mitä teemme joka päivä on vain yksi osa siitä liikunnasta mitä meidän kaikkien pitäisi saada viikoittain. Se kun käyt kaupassa, siivoat, menet töihin ja teet erinäisiä asioita työpaikalla ja kotona on arkiaktiivisuutta. Sen avulla sinun on helppo tehdä kehollesi ja jaksamisellesi hyvää. Kun pyöräilet työpaikalle, saat helposti lisättyä virkeystilaasi ja jaksamistasi työpäivän aikana. Myös illalla olet pirteämpi kun olet saanut nostatettua hieman sykettäsi työmatkan aikana. Itsekin huomasin kun pyöräilin Porvoossa asuessani päivittäin työmatkani (eli yhteensä noin 10km päivässä) kuinka paljon parempi mielialani ja keskittymiseni myös työpaikalla oli. Motivaationa voi toimia myös se että painonhallinta on helpompaa, kun on riittävästi arkiaktiivisuutta muun liikunnan harrastamisen tasapainona. Palaudut parhaiten kun kovan treenin lisäksi tulee matalatehoisempaa harjoittelua eli esimerkiksi rauhallista kävelyä. Sen ei tarvitse tuntua treeniltä, vaan voit vaikka lähteä ulkoilemaan ystävän kanssa ja vaihtaa päivän kuulumiset. Jos treenaat esimerkiksi kilpaurheillessa kovaa, on tärkeää myös palautua.

Useimmiten ajattelemme, että koska elämämme on niin kiireistä täytyy treeninkin olla yhtä intensiivistä ellei intensiivisempää kuin muu elämä. Silloin oma kroppa ei välttämättä pysy mukana ja voi tapahtua ylirasitusta ja tapaturmia. Rauhallinen, omantasoinen ja nousujohteinen harjoittelu onkin se paras vaihtoehto kenelle tahansa missä elämäntilanteessa ja kunnossa olevalle tahansa. Helpointa on vähän liikkuvalle lisätä arkiaktiivisuutta, esimerkiksi kävelemällä kauppaan aluksi vaikka kerran viikossa ja myöhemmin useammin. Jos jokin tietty liikuntamuoto ei tuota iloa, ei sitä myöskään tule tehtyä. Silloin on tärkeää myös löytää itselle se oikea liikuntamuoto, joka huijaa liikkumaan ja olemaan aktiivisempi. Arkiaktiivisuudessakin helposti tulee niin sanotusti vahingossa liikuttua enemmän samalla kun teet jotain muuta tärkeää. Aion itsekin pyrkiä siihen, että kun toinen puoliskoni lähtee salille menen samalla verukkeella itsekin treenaamaan. Vaikka kuntosali ei olekaan niin se oma juttu, piristän harjoittelua kuuntelemalla suosikkipodcaseja tai katsomalla puhelimella jotain helppoa ja kevyttä hömppää Netflixistä. Kunhan teet samalla treenisi ja edistät näin terveyttä ei minulle ole mitään väliä kuinka saat itsesi motivoitua harjoittelemaan. Podcastien suosion lisääntyminen ja valinnanvaran lisääntyminen räjähdysmäisesti on ainakin helpottanut omaa treeniäni paljon. Toinen vaihtoehto on hyvä musiikki, sillä entisen tanssijan saa parhaiten tsemppaamaan musiikki jonka tahtiin tehdä.

Haluatko lukea lisää terveyteen ja liikuntaan liittyvistä aiheista blogissani? Kommentoi alle, jos aihe kiinnostaa!

hoodie H&M

bike shorts NIKE

sneakers ADIDAS

Ciao belle,

Sini

Vastaa