Dog owner’s 10 commandments

  1. Täytän koirani perustarpeet.
  2. Tiedän mistä koirani on peräisin.
  3. Annan koiralleni virikkeitä.
  4. Koiralla tulee aina olla raikasta vettä tarjolla.
  5. Tiedostan koirani stressin merkit.
  6. Torun vain itse teossa.
  7. Ihmisten ruoka ei ole koiranruokaa.
  8. Kerään koirani jätökset lenkkipoluilta.
  9. Ymmärrän vastuuni.
  10. Ajattelen aina koirani parasta.
Koiran omistajana sinulla on vastuu elävän olennon hyvinvoinnista. Ennen koiran hankkimista tuleekin tiedostaa mihin on ryhtymässä ja perehdyttävä koiran tarpeisiin ja hoitoon. Perustarpeisiin kuuluvat ruokkiminen, turkinhoito ja ulkoiluttaminen. Näiden lisäksi koiran hoidossa on paljon muitakin asioita, jotka tulee tietää, mutta ei välttämättä aina tiedosta.
Ennen koiran hankkimista, ota selvää mistä tuleva koirasi tulee. Hankkimalla koiran Kennelliiton rekisteröidyltä sitoumuskasvattajalta tiedät, että koira on terve, rekisteröity ja rokotettu kotiin tuotaessa. Pentubisnes kuitenkin kukoistaa ja monet ”pentutehtailijat” jalostavat koiria mahdollisesti järkyttävissäkin olosuhteissa, eikä niiden taustatietoja ja terveyttä voida varmistaa. 
Pieniä asioita on hyvä myös muistaa, kuten raikas kippo vettä aina koiran saatavilla. Et itsekään haluaisi juoda päivän vanhaa vettä, jossa saattaa lillua pölyä tai hius, joten vaihda vesi vähintään päivittäin. Aseta kippo paikkaan, jossa koiralle on aina pääsy, sillä koira ei osaa itse ottaa hanasta vettä tai pyytää sitä. 
Toinen tapa on adoptoida yhdistykseltä kodittomaksi jäänyt koira, jolloin sille annetaan mahdollisuus uuteen kotiin. Tätä en suosittele kuitenkaan ensimmäistä koiraansa hankkivalle, sillä adoptoidut koirat ovat voineet kärsiä heitteillejätöstä tai väkivallasta, joten koira voi käyttäytyä sen mukaan. Mikäli sinulla on kuitenkin kokemusta myös hankalista koirista, voi adoptointi olla sinulle paras vaihtoehto. Tällainen koira vaatii kärsivällisyyttä ja taitoja, mutta yhdistys osaa onneksi valita koirallle juuri oikean perheen, eikä näinollen anna ns. ”ongelmakoiraa” ensikertalaiselle.
Koira tylsistyy, niinkuin ihminenkin, ja saattaa siksi tehdä tuhojaan poissaollessasi. Anna koiralle virkkeitä ja tekemistä, niin koira on iloisempi eikä stressaa. Stressin merkit koiralla ovat läähättäminen, normaalia voimakkaampi kuolaaminen ja huulten toistuva lipaiseminen. Toinen stressiä lievittävä aktiviteetti on lenkit. Pitkällä lenkillä (koiran kokoon ja jaksamiseen suhteutettuna) koira saa haistella ympäristöä ja purkaa energiaa. Silloin koira viihtyykin paljon paremmin ja jaksaa olla yksinkin, mikäli se on päivän mittaan välttämätöntä.
Mikäli et saa koiraa kiinni tuhmuuksista itse teossa, älä toru. Koira ei muista tehneensä mitään väärää, joten se ei osaa yhdistää torumistasi kyseiseen tapahtumaan. Kehumalla oikeanlaistan toimintaa ja vääränlaiseen toimintaan puuttuminen heti sen tapahtuessa on koiran kouluttamisen ydin. Vaikka kuinka ärsyttäisi, että pari kenkiä meni suihin, tunnistaa koira vain että suhtaudut tähän negatiivisesti, on parempi pistää muut kengät piiloon ja antaa jotain muuta purtavaa, kuten luu tai possunkorva (näitä saa eläinkaupasta). 
Koirille myydään omat nappulansa ihan syystä. Niissä on koiran tarvitsemat ravintoaineet ja sopiva määrä energiaa, jolloin koira voi hyvin ja ei liho. Annostelu on kerrottu koiranruuassa jo valmiina, joten siihen ei tarvitse käyttää aikaa. Kotiruokaa ei koiralle saa syöttää missään nimessä, sillä niissä on liikaa esimerkiksi suolaa. Joten pidä makaroonilaatikon jämäsi omalla lautasellasi, ja anna koiralle vain pienissä määrissä herkkuja, kuten kinkkuleikkeleen palasia tai nakkeja, jotka varmasti koiralle maistuvat, mutta ne eivät saa korvata koiran normaalia ravintoa. 
Tämä on lähinnä kanssaeläjien mielenterveyden kannalta oleellista ja yleisen siisteyden kaupungeissa, mutta muista kerätä koirasi jätteet. Lenkillä on hyvä olla aina koirankakkapussi mukana, jotta saat helposti kerättyä koiran kikkareet mukaan, eivätkä ne jää muiden riesaksi. Madottamattoman koiran jätteet levittävät myös muihin koiriin matoja, joten samalla suojelet muiden koirien terveyttä. 
Ajattele siis aina koirasi parasta toiminnallasi, mikä saattaa pahimmillaan aiheuttaa itsellesi sydänsurua, esimerkiksi mikäli et pysty koiraa pitämään, koska et voi hoitaa sitä, se joutuu olemaan liikaa yksin ilman virikkeitä tai asut liian stressaavassa ympäristössä. Tällöin on koiran kannalta parempi etsiä tälle uusi koti, jossa se saa nauttia elämästä. 
// As a dog owner it is important to acknowledge your dog’s needs and fulfill them. For example always keep a fresh bowl of water at the dog’s reach, pick up its poop during a walk, feed your dog dog food that is suitable for it and not human food, don’t scold your dog if you haven’t caught it in the act since it won’t remember the act and connect it to your scolding.


Ciao belle, 
Sini

Vastaa