EARTH HOUR JA 5 VINKKIÄ ENERGIASÄÄSTÄMISEEN

Lauantaina oli joka vuotinen Earth Hour, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta omasta energiankulutuksesta. Jos jollekin teistä konsepti ei ole tuttu, niin tunnin ajaksi (20:30-21:30) sammutetaan kaikki turhat valot. Myös kaupungit osallistuvat tapahtumaan sammuttamalla osan katuvaloistaan. Oli kyllä hienon näköistä kun talojen valot näkyivät niin hyvin kun katuvalojen loiste ei vienyt  kaikkea huomiota. Tunnin valojen sammuttamisella ei saada aikaan ilmaston lämpenemisen pysähtymistä tai suuria säästöjä, mutta edes tunnin verran vuodessa jos miettii ekotekoja ja kuinka säästää ympäristöä ja energiaa niin voidaan pienillä päätöksillä päästä näkyvämpiin muutoksiin. Jos mietit että miten tämä koskee minua, säästämällä energiaa säästät myös omaa pankkitiliäsi ja helpotat omaa elämääsi.
Halusinkin jakaa teille muutaman energiansäästövinkin, jota kotona voi itse kukin kokeilla ja näin säästää energiaa helposti:
  1. Laske huoneen lämpöä. Tämä voi kuulostaa kolkolta vaihtoehdolta, mutta jo asteen verran alempi huoneenlämpö vähentää energiankulutusta noin 5%. Jos tuntuu liian viileältä, voi hyvällä omatunnolla laittaa villasukat ja kääriytyä huopaan.
  2. Valitse energiatehokkaammat laitteet. En nyt tarkoita että jokainen kodinkone pitäisi vaihtaa, mikä kuluttaa enemmän ympäristöä, mutta uuden laitteen hankinnan yhteydessä kannattaa hieman kiinnittää huomiota niiden kulutukseen. Kun kerralla hankit hyvän ja energiatehokkaan kodinkoneen tai laitteen, voit hyvillä mielin käyttää sitä arjessa. Esimerkiksi LED-valojen vaihtaminen on hyvä ratkaisu, sillä ne ovat huomattavasti energiatehokkaampia kuin tavalliset lamput.
  3. Sammuta turhat valot. Aina kun poistut huoneesta tai et aktiivisesti käytä jotain valonlähdettä olisi hyvä sulkea se. Huomaan itsekin että helposti jätän esimerkiksi vessaan valot päälle, vaikken käytä sitä. Erityisesti tähän energiansäästövinkkiin Earth Hourkin pyrkii vaikuttamaan.
  4. Pyykinpesu 40 asteessa tai viileämmässä. Viileämmässä lämpötilassa peseminen säästää jopa puolet käytetystä energiasta, eivätkä pyykitkään peseydy yhtään sen huonommin. Myös tekstiilit pysyvät parempina kauemmin kun niitä ei pese kuumassa vedessä.
  5. Kasvispainoitteinen ruokavalio. Lihan tuottamiseen menee huomattavasti enemmän energiaa kun kasvituotteiden tuottamiseen, joten lihan käytön vähentämisellä pienennät omaa energiankulutustasi nopeasti ja herkullisesti. Kasvisruokavalion ei tarvitse olla salaatin mussuttamista tai mautonta, vaan nykyään kasvisruokavalion toteuttaminen on entistä helpompaa. Ja plussana se on hyvää terveydelle ja hyvinvoinnille.
Ciao belle,
Sini

Vastaa