KEEPING UP WITH THE JONESES

Olen viime aikoina miettinyt sosiaalisen median vaikutusta siihen, miten meidän kaikkien tulisi näyttäytyä ollaksemme ”jotain”. Asia lähti liikkeelle naureskellessani työkaverin kanssa sitä kun olin pukeutunut maatalon emäntätyyliin kumisaappaisiin ja sadetakkiin sään mukaisesti. Tokaisin siinä että jos sitä ei ole sosiaalisessa mediassa sitä ei ole olemassa. Käsitys siitä mitä sosiaalisessa mediassa on onkin jollain muotoa lähempänä sitä totuutta mitä haluamme maailmalle näyttää kuin se mitä todellisuudessa ehkä olemme. En todellakaan tarkoittanut sitä todella, vaan lähinnä juuri ivaamaan koko ajatusta siitä, että meidän täytyisi aina näyttää edustavalta julkisilla paikoilla tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Omassa työssäni kun ei tuo ulkonäkö ole niin oleellinen osa ammattitaitoa, joten työmatkat sujuvat jos sun missä asukokonaisuudessa (lue rytkyissä). Englanninkielessä on sanonta ”keeping up with the Joneses”, joka hyvin myös kuvaa tätä ilmiötä. Sosiaalisessa mediassa menestyvät ne jotka näyttävät kauniita kuvia ja ihanaa sisältöä, jolloin myös ne muut haluavat tavoitella samaa. Emme ehkä kilpaile naapureidemme kanssa sosiaalisen hierarkian herruudesta, vaan pyrimme kopioimaan sosiaalisessa mediassa seuraamiltamme henkilöiltä vaatetyyliä ja elämäntapoja.

Ihmiset käyttävät paljon rahaa, jotta voivat näyttää ja elää kuin sosiaalisen median supertähdet tai muut julkkikset. Itsekin koen jollain tasolla syyllistyväni tähän, sillä kuten monella on jonkinlainen kaipuu merkitykselliseen elämään, joka yksinkertaisimmillaan näkyy numeroina seuraajamäärissä. En halua määrittää itseäni seuraajamääräni perusteella, mutta huomaan että kiinnitän siihen huomiota. Siksi koen myös että minun täytyy jollain tapaa pysyä bloggaajakollegoideni mukana, jotta olen samalla linjalla. Aina voisin lähteä kokeilemaan jotain omaa ja muuta sillä riskillä, että ketään muuta kuin itseäni ei kiinnosta, mutta käytännössä se on helpommin sanottu kuin tehty. Oma blogini sisältö ei ole oikein missään vaiheessa ole ollut massoja liikuttavaa vaan tekstini ovat kiinnostaneet lähinnä läheisiäni, jotka lukevat niitä vain siksi että ne ovat minun kirjoittamiani. Sitä kautta minullakin on jo jonkinlaista ”stamp of approval”ia asioiden suhteen. Voi olla että olen jonkun silmissä Jones, jonka jotain ominaisuutta haluaa tavoitella. Mutta meillä jokaisella on oma tällainen taho jota kohti kiivaasti pyrimme menemään. On se sitten sosiaalisen median stara, ystävä, naapuri tai kuka tahansa. Tämän hetkinen influencer markkinointi perustuu vahvasti juuri tähän samaiseen ajatukseen, jolloin jonkun hyväksymä asia saa heti positiivisemman kuvan esimerkiksi uutuustuotteelle. Muiden mukana pysyminen onkin varmaan meille luonnollista, kun se näin vahvasti elämissämme ilmenee.

I have been thinking about social media and our need to be seen as good as possible in it. It reminds me of the saying ”keeping up with the joneses”. The social media stars of our lives are the new neighbors to keep up with among celebrities. People are willing to put a lot of money to do it and put effort into their lives. This also can be seen in a goal to be percieved as perfectly as possible. Those people we are trying to keep up with have their perfect instafeeds and lifestyles, which makes us want to do the same. I am personally guilty of this since as a blogger I feel like I need to be as perfect as the others and couldn’t even consider doing my own thing despite the risk for being insignificant. My blog is mostly read by my friends and family, in which demograpic I have some sort of stamp of approval when it comes to products and services of specific sorts. I might be a Jones to someone, like I have my own Jones to keep up with. It must be in our blood since it comes so naturally.

polka dot wrap blouse ZARA

pants BCBG MAX AZRIA

loafers VAGABOND

necklace THOMAS SABO

sunnies GUCCI

Ciao belle,

Sini

 

Photos: Maiju Markkanen

Vastaa