KESTÄVÄÄ PUKEUTUMISTA

Kestävää kehitystä ajatellen tämän hetkinen kulutuskulttuuri on pahinta myrkkyä ympäristöllemme. Monta kertaa vuodessa tulevat uudet mallistot joissa kaikissa on uusia mikrotrendituotteita, jotka tulisi hankkia vaatekaappiin pysyäkseen trendikkäänä ja katu-uskottavana. Tämä mentaliteetti onkin viime vuosina mennyt äärirajoilleen koska sadat brändit tuottavat miljardien edestä vaatteita minimikustannuksilla jotta asiakkailla olisi mahdollisuus ostaa aina vaan uusia vaatteita. Kierrättämistä ja ekologisuutta mainostetaan, mutta se ei näy brändien tottumuksissa millään tavalla vaan pääasiallinen tavoite onkin tehdä mahdollisimman paljon tuottoa vähentämällä muita kuluja ja lisäämällä tuotantoa vastaamaan odotettua kysyntää. Esimerikiksi hetki sitten uutisissa näkynyt H&M ja kyseisen brändin tuotannosta myymättä jääneet vaatteet joiden arvoksi oltiin laskettu 4.3 miljardia euroa. Kuulostaa uskomattomalta, että jossain on tonneittain tekstiilejä, joita ei ole saatu ylituotannon vuoksi myytyä. Tekstiilintuotanto itsessäänkin on hyvin ympäristöä kuormittavaa, joten se että näinkin haastava markkina tekee noin järkyttävästi turhaa jätettä puistattaa minua. Vaikka itsekin käytän näiden ketjuliikkeiden tuotteita ajoittain, pyrin siihen että vaatekaappini sisältö on mahdollisimman monipuolinen ja ajaton, jotta pystyn pukeutumaan jo ennestään omistamiini vaatteisiin ja pysyä silti trendikkäänä.

En halua edes ajatella niitä ihmisiä, ketkä vaatteita tekevät näille brändeille. Eräässä dokumentissa näytettiin ketjuliikkeiden tuotanto toimii, piittaamatta työturvallisuudesta tai inhimillisistä oloista ja palkoista jo pienestä lapsesta alkaen. He altistuvat terveydelle haitallisille kemikaaleille ilman suojaa, joten tämä vaikuttaa heidän elämäänsä jo varhaisesta iästä. Itse voisin käyttää enemmän kierrätettyjä ja käytettyjä vaatteita uusien sijaan, jolloin vaatteen elinkaari olisi huomattavasi harkitumpi ja toivottavasti pidempi. Useampi henkilö saisi tällöin ilahtua uusista asuista ja leikitellä tyylillään. Kuvissa näkyvän asun vaatteet asusteita ja kenkiä lukuunottamatta ovat olleet vaatekaapissani pienemmällä käytöllä jo pidemmän aikaa. Yksivärisen pukutrendin innoittamana yhdistelinkin valkoisen trendiväripuvun, joka saa hieman klassista tyylikkyyttä ajattomilla loafereilla ja asusteilla. Haluan pitää tyylini käytännöllisenä, jolloin se myös toimii niin arjessa kuin juhlassa. Teen yksittäisiä harkittuja hankintoja ja suunnittelen ne pitkälle jo ennen ostopäätöksen tekemistä. Minulla on tavoite tänä vuonna ylläpitää kiintiötä jonka mukaan ostan vaatteita ja asusteita. Tähän mennessä olen tehnyt 6 suunniteltua ja mieluista hankintaa, joita olen miettinyt jo pidemmän aikaa. En ole saanut niitä joko mielestä tai ne on perusteltu käytännöllisyydellä täydentämään nykyitä vaatevarastoani.

Kuten moni on sanonut ääneen: Muoti muuttuu mutta tyyli pysyy. Joka sesongin uudet trendit vaihtuvat tuossa tuokiossa, mutta harkitut ja omaa tyyliä edustavat valinnat pysyvät. Bloggaajillakin usein on suuret vaatevarastot jotka vaihtuvat tiuhaan. Muotibloggaajilla tämä on työn perusteella ihan ymmärrettävää ja itsekin nautin nähdä kauniita kuvia asuista, jotta minun itseni on helpompi yhdistellä omaa vaatevarastoani tehokkaammin. Saankin usein inspiraatiota muiden asuista kun muistan, että hetkonen minullahan on jotain tuollaista olemassa. Ehkä voisin yhdistää sen uudella tavalla ja yhdistää sen omannäköisekseni kokonaisuudeksi. Inspiroituminen on sallittua ja suotavaa, mutta täysi matkiminen ja asukokonaisuuksien kopioiminen täysin ei ole kaikkein tyylikkäin vaihtoehto. Mielestäni tyylikkäimmät ihmiset tekevät paljon ihmeitä pienillä resursseilla. Oma tyylinikin on kehittynyt vuosien varrella ja vaatekaappini sisältö sen mukana. Ehkä varttuessani sisältö vakiintuu ja pystyn yhdistelemään helpommin uusia asukokonaisuuksia ja ideoita.

​In the point of view of our environment the consumerism culture nowadays is the biggest threat to our environment. Fast fashion brands like H&M produce tons and tons of collections several times a season in order to keep people buying new clothes, but end up having left over products worth of billions of euros because the supply is bigger than the demand. The need to stay in and trendy gets faster and faster and new trends occur every few weeks. I don’t even want to think about the inhumane working conditions of the people making those clothes who are exposed to hazardous chemicals daily for instance. I personally could start to buy more second hand clother in order to extend the life of a piece of clothing. I actually have a quota of clothes that I can purchase this year. I want to use my own clothes better, what I achieved in this outfit. All clothes have been in my closet for ages that I used in a new way. Inspiration of other people’s outfits is acceptable, but you can recreate most of the looks with what you got if you have a good capsule wardrobe with couple statement pieces. Fashion changes but style endures. 

blazer H&M

trousers VILA

top GINA TRICOT

loafers VAGABOND

sunnies RAY BAN

necklace THOMAS SABO

Ciao belle,

Sini

Vastaa