KOKEMUS TERVEYDESTÄ

Ihmisten käsitys omasta tai muiden terveydestä vaihtelee, apuvälineen kuten rollaattorin kanssa kävelevä ikääntynyt henkilö, jolla on perussairauksina esimerkiksi verenpainetauti tai diabetes, voi kokea itsensä terveemmäksi ja hyvinvoivammaksi kuin nuorempi joka kokee itsensä todella sairaaksi vaikka konkreettista sairautta tai ei ole lääketieteellisesti havaittavissa. Oma kokemus terveydestä pidemmän päälle on sellainen ominaisuus joka määrittää myös omaa identiteettiä. Se ei välttämättä korreloi saadun diagnoosin tai lääkityksen mukaan vaan se on erittäin subjektiivinen kokemus joka vaikuttaa elämään ja sen laatuun. Tätä postausta ei ole tarkoitettu terveysneuvonnaksi, vaan haluan vain herättää ajatuksia aiheesta, joten otetaan tämä teksti kevyellä mielellä ja eiköhän aleta puimaan. Jos haluat tutkittua ja ammattilaisten tekemää tietoa terveydestä kurkkaa Terveyskylä.fi.

Kokemus omasta terveydestä ja siitä onko terve vai sairas vaikuttaa elinikään, joten esimerkiksi positiivisen elämänasenteen omaava elää huomattavasti pidempään kanssaeläjiin verrattuna. Tämä on ihan tutkittu asia, joka voidaan hyvin huomata myös arkielämässä. Terveeksi itsensä kokeva henkilö on aktiivinen, osallistuu ympärillä tapahtuvaan toimintaan ja tapahtumiin ja pitää huolta itsestään. Sairaaksi, kipeäksi tai ei niin hyvinvoivaksi itsensä kokeva henkilö taas lepäilee paljon, välttää huonon vointinsa vuoksi päivittäisiä askareita ja pysyy omissa oloissaan. Pidemmän päälle jos samanlainen käyttäytyminen jatkuu, voi se vaikuttaa terveyteen konkreettisesti ja voimakkaammin, jolloin voi tulla muutos siihen miten hyvin pärjää arjessa ja pystyy toimimaan omien voimavarojensa puitteissa. Paremman termin puutteessa puhun tässä postauksessa sairaasta ihmisestä joka korostaa ajatusta ei hyvinvoivasta henkilöstä.

Koen oman terveyteni tällä hetkellä hyväksi ja itseni ylipäätään terveeksi. Pystyn liikkumaan vaivatta itsenäisesti, toimimaan arjessa oma-aloitteisesti ilman apuja ja kehoni toimii sille tarkoitetulla tavalla. Minulla ei ole elämääni rajoittavia perussairauksia tai rajoitteita, joiden puolesta joutuisin muokkaamaan elämääni. Jo niinkin yksinkertaiset asiat kuten että pääsen nousemaan itse joka aamu ilman kipua tai haasteita vuoteesta ja liikkumaan helposti paikasta toiseen on omatoimisuutta ja osallistumista tukevia. En osaisi kuvitella, tai en halua kuvitella, miltä tuntuisi jos liikkumiskykyni rajoittaisi pystyvyyden tunnettani ja kykyäni osallistua elämään omassa tapauksessani normaalisti. Pystyn hengittämään vaivatta, pystyn liikkumaan ja urheilemaan niin että voin kehittää terveyttäni ja ylläpitämään sitä pidemmältä tähtäimellä. Pystyn käyttämään kehoani ilman nivelten tai muiden rakenteiden aiheuttamia kipuja tai rajoituksia. Elimistöni toimii normaalisti, enkä joudu huolehtimaan normaalien elintoimintojeni toiminnasta, vaan voin keskittyä esimerkiksi itseäni kehittäviin harrastuksiin ja työhön.

Se, että sairaalatermillä puhuen perusterveellä ihmisellä on kokemus siitä että on terve on yleisin vaihtoehto mutta ei suinkaan ainut. Esimerkiksi iäkkäämmät ihmiset saattavat kokea itsensä hyvinkin terveeksi iästään ja rajoituksistaan huolimatta, jolloin he pysyvät aktiivisina ja tekevät asioita, jotka eivät välttämättä kaikista ole kaikkein tehokkaimpia ja järkevimpiä toteuttaa. Nämä henkilöt ovat yleensä niitä jotka kokevat itsensä terveemmäksi kuin muut ikäisensä. Ulkopuolisen silmin asia ei välttämättä näytä samalta, jolloin muiden kokemus on todella erilainen henkilön itsensä kokemukseen verrattuna. Tästä syystä terveyttäkin on hankala mitata absoluuttisella mittarilla, joka sanoisi jokaiselle ihmiselle totuuden siitä onko nyt oikeasti terve vai ei. Rajoittunutta toimintakykyä ja esimerkiksi liikkumiskykyä on helppo tukea esimerkiksi apuvälineillä ja liikunnalla, jolloin voidaan mahdollistaa mahdollisimman terveen tuntuinen olo myös rajoitteista huolimatta.

Terveydessä asenne ja motivaatio ratkaisee hyvin paljon. Se että jaksaa yrittää ja tekee asioita jo nuoresta pitäen auttavat tuntemaan itsensä terveeksi ja pystyväksi. Terveys ei ole sellaista mikä löytyisi lompakon pohjalta. Ostamalla tonneittain ja tonneittain superfoodeja ja lisäravinteita ei ole oikotie onneen vaan parhain tapa vaikuttaa omaan terveyteen on niinkin yksinkertainen asia kuin liikunta ja ravinto. Fitnesskulttuurin mukana tuomat treeniohjelmat ja dieetit ovat vain lyhyen ajan ratkaisu, joka voi saada laiskemman sohvaperunan siirtymään kohti terveempää elämää. Niidenkin kohdalla kohtuus kaikessa ja on tärkeää tutustua siihen mitä ostaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Ihmiset eivät kuitenkaan ole täysin puhtaita pulmusia, vaan markkinoilla on toinen toistaan kummallisempia, turhempia ja jopa vaarallisia ratkaisuja terveydellisiin ongelmiin, joihin helposti saa uppoamaan satoja euroja. Yksinkertaisilla ratkaisuilla ja perustellulla tutkitulla tiedolla on tärkeä osa terveyttä. Niitä ohjataan niin ennen sairastumista kuin sen jälkeenkin, niin terveille kuin sairaammillekin ihmisille.

Omaa terveyttään kannattaakin siis vaalia ja etsiä itselleen ne keinot joilla saa hyvin ja turvallisesti edistettyä omaa terveyttään ja samalla kokemustaan siitä. Tämä yksinkertaisimmallaan voi olla esimerkiksi laihduttamalla terveellisin keinoin lisäämällä aktiivisuutta ja kiinnittämällä huomiota tasapainoiseen ja ravitsevaan ruokavalioon rankkojen kuntokuurien ja tiukkojen dieettien sijaan sekä lopettamalla tupakoinnin. Yleensä ne parhaat keinot ovatkin niitä yksinkertaisimpia. Jos asia on helpommin sanottu kuin tehty on olemassa ihmisiä, ketkä voivat auttaa ja antaa työkaluja niiden edistämiseen. Kun nämä terveellisen elämän peruspalikat ovat kunnossa, kokee ihminen yleensä itsensä terveemmäksi ja sairastumisen yhteydessä on yleensä toipuminen ja kuntoutuminen nopeampaa ja normaaliin elämään pääsee palaamaan nopeammin.

This post is not meant to be actual health advice, rather a start for conversation and thought process in your minds. The way how you feel about your health is absolutely subjective and does not correlate with any diagnosis or limitation of function. One may be elderly with high blood pressure or diabetes and walk with a walker or a cane and feel more healthy than a teen with no diagnoses. The people who think of them as healthy are more likely to be active and participate in activities in their lives, and the ones who are ill are more likely to be in active, rest and dismiss themselves from any activities outside their home. This may affect one’s health in a long run and have more permanent repercussions that take more time to heal. With simple things like healthy diet and exercise you are able to improve your health.

Quick fixes like diets and fitness courses may help start more healthy lifestyle but they won’t be effective in a long run without any permanent changes. The world is full of those simple purchases that are promised to improve one’s health, but may not be effective or even be hazardous to your health. It is important to look for trustworthy and researched information to use with any life changes. Losing weight in a healthy way or quitting smoking is a good way to start, but if it is easier said than done there are people who have tools to help you in the right way. When the building blocks of a healthy life are in order it is easier to feel healthy too. It’s all about the attitude and motivation to do the requires steps in order to actually feel healthy.

coat BURBERRY

jeans BURBERRY

sweatshirt KENZO

necklace THOMAS SABO

chelsea boots VAGABOND

sunnies RAY BAN

baker boy hat ASOS

bag MICHAEL KORS

logo belt GUCCI

Kuvat Essie’s.

Ciao belle,

Sini

Vastaa