KUINKA TUNNISTAA TOKSINEN IHMISSUHDE?

Jokaisella meillä on ihmissuhteita, läheisempiä tai hyvän päivän tuttuja jotka saavat aikaan mielipahaa, ahdistusta ja uuvuttavat. Niitä ei välttämättä itsekään huomaa aluksi vaan ne hyväksytään sellaisenaan. Puhunkin niin sanotuista myrkyllisistä tai englanninkielisestä termistä suoraan väännettynä toksisista ihmissuhteista, jotka vaikuttavat tällaisen persoonan kanssa vuorovaikutuksessa olevaan henkilöön. Itsekin huomaan tämän tyyppistä kommunikointia omissa ihmissuhteissani ajoittain, joten halusin kirjoittaa tästä enemmän blogin puolella. Aiheesta löytyy paljon hyviä ja hyödyllisiä artikkeleja eri lähteistä jos haluat lukea lisää.

Toksiset ihmissuhteet sisältävät aina jotain erityispiirteitä, jotka ilmenevät vuorovaikutuksessa ja siinä miten kyseinen ihminen saa sinut tuntemaan. Kaikissa toksisissa ihmissuhteissa näitä kaikkia piirteitä ei välttämättä ilmene, mutta halusin sisällyttää kaikki tyypillisimmät piirteet jotta ne on helpompi löytää myös muista ihmissuhteista. Tällaiset ihmissuhteet ovat usein yksipuolisia, jolloin sinä olet huomioiva osapuoli ja toinen kaipaa toistuvasti ja paljon huomiota sinulta omiin asioihinsa liittyen. Huomio voi olla myös fyysisen kanssakäymisen lisäksi esimerkiksi viestipommitusta tai puhelinsoittoja jolloin toksinen ihminen olettaa että olet aina tavoitettavissa ja velvollinen vastaamaan. Huomion ylläpitäminen voi olla esimerkiksi jatkuvaa murheiden ja pahan olon purkamista, joka normaaleissa määrin on hyvää ja tervettä, mutta jos koko kommunikaatio on pelkkää valittamista ja oman ärsyyntymisen märehtimistä alkaa se rasittaa kuuntelijaa. Se voi olla myös vähemmän selkeää, mutta vaatimustasoltaan niin korkealla että se voidaan lukea toksiseksi ihmissuhteeksi. Tällaista on esimerkiksi hoivan ja jatkuvan avun tarve, jolloin sinusta tehdään hyvä ja avulias tarjoamalla apua ajoittain jopa turhaankin. Olet yksin antamassa ihmissuhteessanne ja toinen osapuoli vastaanottaa apua mutta se ei ole vastavuoroista. Sinun tunteesi ja ajatuksesi ovat myös rajoitettuja ihmissuhteessanne, jolloin omat tunnetilasi eivät ole sallittuja vaan tuohtuminen tai uupuminen on puhtaasti omaa syytäsi. Toksinen ihminen käyttääkin usein syyllistämistä tapanaan hallita ihmissuhdetta, mutta kyseessä voi olla myös muu keino kuten raha. Kieltävää vastausta ei hyväksytä vaan oman tarpeen täyttämiseksi käytetään tarvittavia ja yleensä toimiviksi todettuja keinoja.

Terveiden rajojen tunnistaminen on toksisen ihmisen yksi haasteita. Ei tarkoittaa kyllä, olet aina tavoitettavissa ja sinun mielipiteilläsi ei ole asiaan osaa eikä arpaa voi ilmetä epäasiallisena käytöksenä omia henkilökohtaisia rajojasi kohtaan. Näiden sanoittaminenkaan ei välttämättä lisää toksisen ihmisen ymmärrystä käytöksensä vaikutuksista vaan syy sysätään asiasta maininneelle. Pitkäaikaisen toksisen käyttäytymisen seurauksena voi ilmetä pahaa oloa ja se purkautuu epäkäytännöllisesti, jolloin syy käyttäytymiseesi löytyykin yllättäen itsestäsi eikä sen aiheuttajasta. Vaikka edellämainittuja purkautumisia ei ilmenisikään voi toksinen ihminen kertoa ulkopuolisille tai sinulle itsellesi arvoasi ja itsetuntoasi loukkaavia vitsejä, jotka voivat vaikuttaa omaan käsitykseesi itsestäsi. Huumoriin vedoten voi kyseinen henkilö oikeuttaa käyttäytymistään tajuamatta kuinka se sinuun vaikuttaa. Samalla kun toksinen henkilö oikeuttaa omaa käytöstään sinulle, voi se tukea sinun käsitystäsi siitä että halveksuvat huumoriksi tarkoitetut kommentit ovat hyväksyttäviä. Samalla hän voi olla ylenpalttisen kriittinen kaikkea tekemääsi kohtaan, sinun saavutuksesi tai onnistumisesi elämässä eivät riitä, vaan kaikesta löytyy jotain vikaa. Itseäsi ilahduttava asia voi yhtäkkiä kääntyä ongelmalliseksi keskusteltuasi toksisen ihmisen kanssa, jolloin voit kyseenalaistaa omat tunteesi asiaa kohtaan.

Joissain tapauksissa toksinen ihminen kokee, että hänen onnistumisensa tai epäonnistumisensa liittyvät suoraan sinuun, eli hän ei ota vastuuta omista teoistaan tai sattumasta vaan pyrkii etsimään syyllistä muualta. Kyseisen henkilön pahoitettuaan mielensä käytetään usein päiväkodista tuttuja tekniikoita, kuten mykkäkoulu tai syyttely. Hän saattaa ajatella että poistamalla oman kontaktinsa sinuun rankaisee hän sinua, mutta käytännössä hän pysyy todennäköisesti kuitenkin yhteydessä jolloin tilanne ei muutu. Voi olla että hän kuitenkin leppyy nopeasti tai vaatii sinulta lepyttelyä ja anteeksipyytämistä ennen tätä. Pahimmassa tapauksessa tilanne jää hyvin mieleen ja palautuu puheenaiheeksi seuraavan epäonnistumisen tai onnistumisen yhteydessä. Toisen onnellisuus tai onnettomuus on suhteeton taakka kenelle tahansa ihmiselle, joten tämän tyyppinen käyttäytyminen vie usein voimia sen kohteelta. Toksisen ihmisen kanssa kanssakäyminen voikin olla päällisinpuolin sujuvaa ja helppoa, mutta sen päätteeksi koet itsessäsi uupumusta tai muita negatiivisia tuntemuksia joiden yhdistäminen ei välttämättä siinä hetkessä ole mahdollista. Pahimmillaan toksinen ihmissuhde voi vaikuttaa myös muihin ihmissuhteisiisi negatiivisesti. Tällöin on yhä hankalampi erottaa mistä oikea ongelma voi ilmetä ja syy löytyä syyttömistä paikoista, kuten itsestä. Olet kuitenkin itse vastuussa omasta hyvinvoinnistasi, joten oman elämän ja ihmissuhteiden analysointi neutraalista näkökulmasta voi helpottaa tilanteen ymmärtämistä merkittävästi.

Jos joku henkilö aiheuttaa turvattomuuden tai ahdistuksen tuntemuksia ei ole kyseessä oman jaksamisesi kannalta tehokkain ihmissuhde. Jos et kuitenkaan pysty välttämään ihmissuhdetta kokonaan ja sen näkyvyys elämässäsi on suuri voit koettaa vähentämällä kontaktia pienissä määrin. Mikäli saat toksiselle ihmiselle kohteliaasti ilmaistua asian niin että hän voi ottaa neuvosta vaarin, voi jo tällä helpottaa ihmissuhteen kuormittavuutta elämässäsi. Muista ajatella myös itseäsi ja kohdella toksiseksi havaitsemaasi ihmistä samalla tavalla kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Miten ilmaiset asian vaikuttaa paljon lopputulokseen. Joten mikäli koet että se ihmissuhde jota tätä tekstiä lukiessasi ajattelit aiheuttaa sinulle enemmän mielipahaa kuin iloa niin voitko aikaansaada joko irtiotolla, kommunikoinnin vähentämisellä tai asian puheeksiottamisella kuormitusta itsesi kannalta? Onko elämässäsi ylipäätään toksisia ihmissuhteita?

Most of us have some experience with toxic relationship with closer people or infrequent acquantances. These relationships leave you feeling unhappy and exhausted which isn’t good for your wellbeing longterm. These relationships usually include things like overbearing need for attention, criticism, overstepping boundaries and childish behaviour to name a few. In these cases it might be easier to limit time with those people or tell them the truth if it is possible. Have you any experience with toxic relationships and people?

dress VERO MODA

sneakers NIKE

sunnies RAY BAN

bag LONGCHAMP

Ciao belle,

Sini

Vastaa