KUINKA VAIKUTTAMINEN TOIMII?

Tulemme päivittäin vaikutetuksi eri tavoilla. Ympärillämme on mainoksia ja ihmisiä, jotka esimerkiksi kertovat kokemuksiaan asioista ja paikoista, jotka vaikuttavat omiin mielipiteisiimme niihin liittyen. Ihminen sosiaalisuudellaan on altis vaikutuksille, joten mistään turhasta ei ole kyse. Vaikuttamisen ajatuksena onkin lajin selviytyminen, kun perimätieto ja tapa selviytyä tarttuu henkilöltä seuraavalle. Tätä taipumusta onkin myös ”hyväksikäytetty” monella tapaa, esimerkiksi mainonnassa ja popkulttuurissa. Markkinointi ja mainonta perustuu vaikutukseen. Tarkoituksena saada ihminen toimimaan halutulla tavalla, eli yleensä ostamaan tuotetta tai palvelua ja kuluttamaan. Tämä yksinkertaisuudessaan taas perustuu sosiaaliseen mukautumiseen ja tottelemiseen. Ihailemasi henkilö tai elinympäristössäsi luuraava mainos antaa ajatuksen jyväsen uudesta tuotteesta tai palvelusta, joka vaikuttaa ajatuksiisi ja haluat sopeutua annettuun mielikuvaan ja ohjeeseen hankkimalla tuotteen tai palvelun. Esimerkiksi tuote vaikutuksen seurauksena koetaan tarpeellisena ja positiivisena vaikutuksena elämälle, joten ostopäätös on tehty.

Nykyajan vaikuttajat ja vertaisten paine muokkaa käyttäytymistä ja lisää mainostajien toiveiden mukaan kulutusta. Jo melkein kirosanaksi luettava ”vaikuttaja” sana onkin kultivoitunut muoto tästä ilmiöstä, jolloin statuksensa ansainneet ihmiset suosittelevat oman henkilöbrändinsä avulla saadakseen aikaan vaikutuksen lukijoissaan. Näin yksinkertaista tämä kaikki ei kuitenkaan ole. Kaikki eivät lähde vaikutetuksi tulemiseen mukaan mutta suurin osa näin tekee tietämättään. Ihminen pystyy tekemään vaikka mitä tämän paineen alla ja se on historiallisesti todistettu. On se sitten ideologia tai sosiaalisen median vaikuttaja niin ihminen on altis vaikutuksille. Yhteiskunta toimii tämän perusteella ja toimintaa oikeutetaan vaikutuksella esimerkiksi ylemmältä taholta. Myös aiemmin ”hyviksi todetut” skenariot usein hyväksyttää samanlaisen toimintamallin, jolloin skeema vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Jos joku kokee että tyyli x on paras tapa tehdä jotain koska siihen on totuttu voi se helposti jäädä elämään sen vuoksi. On sallittua sanoa ei ja toimia niin miten itse kokee parhaaksi, jotta voi elää elämäänsä omalla tyylillään. Uudelle henkilölle opetettaessa aiempi vaikutus ajatusmaailmaan taas voi siirtyä suoraan eteenpäin, jolloin vaikuttaminen siirtyy eteenpäin. Vaikutus voi olla hyvinkin tiukassa, jolloin toimintamallin muuttaminen tuntuu vaikealta. Tällöin on hyvä pystyä perustelemaan myös itselleen miksi uusi toimintamalli on parempi, jolloin sen omaksuminen on helpompaa.

Vaikuttamisesta on tullut viime aikoina hieman negatiivissävyinen asia. Sitä ei pidetä hyvänä asiana, vaan ajatellaan sen olevan epäinhimillistä piilomainontaa. Jo aiemmin mainitsemani vaikuttaja-sana ja sosiaalisen median vaikuttajien kulttuuri on kuitenkin luonnollinen reaktio tämän hetkiselle sosiaalisen median kulttuurille ja vaikuttamisen ilmiölle. Sitä ei pitäisi karsastaa, vaan ottaa hyvällä vastaan. Kun vaikuttamisen mekanismin tunnistaa ei koe tulleensa huijatuksi, vaan on osa toimivaa yhteiskuntaa jossa yrittäjät ja palveluntuottajat voivat pärjätä siinä missä palkkatyöläisetkin. Tulemmehan joka päivä vaikutetuksi myös blogien ja sosiaalisen median ulkopuolella, joten miksi emme hyödyntäisi tehokasta markkinointitapaa jolla saavutta satoja, jopa miljoonia ihmisiä silmänräpäyksessä.

Nykyään lainsäädäntö vaatii maksetun sisällön merkitsemisen, joten piilomainontaa ei tarvitse pelätä. Useimmiten sisällöntuottajat ja vaikuttajat merkitsevät sisältönsä selkeästi, jolloin tietää mitä sisällön taustalla on. On se sitten yhteistyöpostaus tai vaikuttajan oma suosikkinsa jota haluaa jakaa lukijoilleen, on sen ajatus vaikuttaa lukijoihin ja antaa inspiraatiota eteenpäin. Tämän perusteella bloggaaminenkin on menestynyt markkinointimuotona, jolloin samaistuttavat ja luotettavaksi todetut henkilöt jakavat kokemuksiaan ja tuotesuosituksiaan, jolloin lukija tulee vaikutetuksi ja mahdollisesti löytää jopa uuden suosikin itselleen. Onhan helpommin vastaanottaa suositus tutuilta ja luotetuilta kasvoilta jotka eivät välttämättä ole kyseisen merkin tai brändin työntekijöitä, kuin kasvottomalta mainokselta suoraan brändiltä. Luottamus on helpompi menettää kuin ansaita, joten bloggaajallakin on vastuu sisällöstään jotta se inspiroi eikä petä lukijan luottamusta. Bloggaajat ovatkin yleensä tarkkoja siitä mitä mainostavat, sillä he tietävät luottamuksen menettämisen seuraukset esimerkiksi omalle liiketoiminnalle.

Influencing and being influenced is a psychological and survival strategy that has been the building block of modern marketing and advertising. This culture has escalated into influencer marketing and using social media and blogging as a way to influence readers into purchase. It is a normal behavior to be influenced, which is what happens to us every day and usually it is unconscious reaction. We learn through being influenced from teachers and colleagues, which is unevitable in order to succeed. I hope that people can realise that they’re not being tricked, rather than helped to find new things to their lives and helped to fullfill new and exciting things in their lives. Paid advertisements are shown in the content by the order of the law so people can usually trust people they follow. Bloggers and such are usually also very cautious about the brand they advertise in order to keep the trust of their followers and readers.

camel coat MASSIMO DUTTI

beret VINTAGE

jeans LEVI’S

cable knit sweater WEEKEND MAX MARA

boots VAGABOND

logo belt GUCCI

Kuvat: Nanna Talvitie

Ciao belle,

Sini

Vastaa