MERKITYKSELLINEN ELÄMÄ

Jokainen meistä haluaa oman elämänsä olevan merkityksellistä ja sillä olevan tarkoitus. Harvemmin kukaan haluaa vain ajelehtia elämän vietämänä ja katsoa mitä tapahtuu pidemmän päälle, vaan sitä varten on tavoitteita ja unelmia. Itselläni on ollut tarkoitus viime aikoina hukassa ja sen vuoksi olen kokenut stressiä ja uupumusta. Unelmoin merkityksellisestä elämästä, jolloin aamulla herätessäni koen intoa mennä töihin ja töiden jälkeen intoa palata takaisin kotiin tekemään kaikkea muuta mitä en ole päivän aikana saanut aikaiseksi. Nyt olen kuitenkin mennyt edellisen postauksen mukaisella pärjäämisen taktiikalla, joka ei tue jaksamista tai inspiroi eteenpäin. Suunnittelen tekeväni postauksia ja videoita eri aiheista, mutta en jaksa edes aloittaa niitä. Kun pääsen töistä kotiin olen niin uupunut, että saan aikaiseksi korkeintaan katsottua maratonina Netflixiä ja menen nukkumaan ajoissa, kun en jaksa muutakaan. Koska olen tavoitteellinen ihminen ja pusken itseäni eteenpäin kaikessa mitä teen, ei tällainen arki tunnu minulle luonnolliselta.

Olen omalla tavallani perfektionisti, vaikka olenkin opetellut olemaan armollisempi itselleni etten polta itseäni loppuun. Teen ne asiat joihin minulla on paloa täydellä panostuksella ja haluan kehittyä ja parantaa taitojani kokoajan. Etsin ympärilleni inspiroivia ihmisiä tukemaan tässä tavoitteessa. Sisäinen arkajalkani paheksuu itseäni, jos lähden ajamaan tavoitteitani ja epäonnistumisen pelko kalvaa mieltä. Olen yrittänyt päästä eroon sisäisestä äänestäni, joka hidastaa minua näissä tavoitteissa sekä ulkoisista äänistä jotka muistuttavat varmuudesta ja turvallisuudesta. Molemmat ovat hyviä asioita elämässä, mutta eivät omassa tapauksessani tue merkityksellisen elämän saavuttamista. Kaikki ketkä ovat menestyneet ovat ottaneet riskejä, joten haluaisin itsekin olla parempi ottamaan riskejä. Mukavuusalueella on mukavaa, mutta sieltä ei päästä eteenpäin. Jokainen löytää merkityksellisyyden elämäänsä omalla tapaa. Se voi olla unelmien jahtaamista, matkustelua, perhe-elämää tai vaikka oman yrityksen perustamista.

Merkityksellisen elämän tietää löytäneensä siitä kun ajatus aivan tavallisesta arkipäivästä hymyilyttää ja siihen voi olla tyytyväinen. Kehitys ei ole koskaan pahitteeksi, mutta kun palo on kova sitä kohti mentäessä ei asia tunnu turhalta tai saavuttamattomalta vaan päin vastoin. Se auttaa jaksamaan huonompinakin hetkinä, mutta jos tie ei tunnu oikealta merkityksellinen elämä tuntuu kaukaiselta ja mahdottomalta. Merkityksellisyyden etsiminen taitaa olla enemmän meidän nuoremman sukupolven tai milleniaalien ongelma. Enää ei haluta tehdä töitä vain sen vuoksi, että saamme rahaa ja selviämme hengissä, vaan haluamme saada myös mielellemme siitä jotain. Merkityksellisyys on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia mielestäni, sillä kun elämä tuntuu rullaavan ja se menee pääpiirteittäin siihen suuntaan mihin on toivonutkin ei pienet asiat vaivaa mieltä niin paljoa. Onnellisuus on yksi merkityksellisen elämän ilmentymiä ja silloin arkiset asiat tuntuvat mielekkäiltä ja niistä saa virtaa. Elämän merkityksellisyys on yksi oman elämäni suurimpia tavoitteita ja yritän parhaani sen löytämisessä. Silloin kuin oma tie ja se merkityksellisyys on hukassa, ei jaksa panostaa siihen mitä tekee niin hyvin kuin mahdollista, jotta omien taitojen ja tietojen kehittäminen olisi mahdollista.

Tätä aihetta olenkin omassa mielessäni pyöritellyt jo pitkään ja miettinyt miten pääsen merkityksettömän elämän oravanpyörästä ja voin löytää oman tieni. Tiedän sen olevan mahdollista, sillä esimerkiksi vuosi sitten olin onneni kukkuloilla ja elämälläni tuntui olevan merkitystä. Tein mielekästä työtä työyhteisöissä, joissa tunsin itseni kotoisaksi ja että olin tarpeellinen ja hyödyllinen osa yhteiskuntaa. Vaikka teinkin vain lyhyitä pätkiä ja työpaikkani vaihtui viikoittain toiseen, tunsin itseni yhtä tarpeelliseksi kuin pidemmässä työsuhteessakin. Minulla oli tavoitteita joiden eteen tein paljon töitä ja koin saavuttavani niiden suhteen niitä asioita mitä halusinkin. On normaalia, että välillä elämä tuntuu junnaavan paikallaan ja täytyy ikään kuin irroittaa itseään kahleista asian suhteen. Tällä hetkellä omien tavoitteiden saavuttaminen tuntuu kuitenkin haasteelliselta. En ole myöskään palautunut niin hyvin kuin olisi ollut tarpeellista, joten esimerkiksi pitkän työviikon jälkeen minulla ei ole virtaa panostaa muuhun elämääni samalla tavalla.

Haluankin näillä sanoilla haastaa teistä jokaisen ajattelemaan sitä miten merkitykselliseltä oma elämä tällä hetkellä tuntuu? Jos olet tyytyväinen tämänhetkiseen elämääsi, jatka samaan malliin. Olet oikealla tiellä! Jos kuitenkin mietit erilaista reittiä itsellesi kohti merkityksellistä elämää, mieti kuinka voisit lähteä ohjaamaan elämääsi siihen suuntaan?

shirt H&M

sunnies GUCCI

necklace THOMAS SABO

bralette CALVIN KLEIN UNDERWEAR

sandals ZARA

cut-off shorts DIY

Ciao belle,

Sini

 

Photos: Essie’s

Vastaa