MITÄ ARVOSTAN PARISUHTEESSA?

Olen viime aikoina keskustellut kohtuullisen paljon parisuhteista, joka saikin minut miettimään niitä asioita joita itse kyseisessä aiheessa arvostan. Olen tällä hetkellä itsekin siis parisuhteessa, joten mielipiteeni voivat myös johtua siitä. Sinkkuystävien kanssa olen kuitenkin keskustellut paljon parisuhteessa jos sun mistä näkökulmasta, joten muutama ajatus on ehtinyt tulemaan mieleen. Tyylejä olla parisuhteessa on yhtä paljon kuin on itse parisuhteitakin, joten yksittäistä tapaa ei voi näin ollen nimetä. Toiset henkilöt arvostavat omassa parisuhteessaan eri asioita, joten myös heidän osaltaan hyvä parisuhde voi olla eri näköinen kuin toisella. Ympäripyöreitä vastauksia on paljon, joten tässä oma yritykseni määrittää sitä mitä itse koen tärkeänä parisuhteessa.

Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia parisuhteessa on tasa-arvo, eli se että sitä toista kohdellaan kuin ihmistä ja samanarvoisena kuin itsensä. On sitten kyseessä tuloero tai statusero ei parisuhteen sisällä tulisi olla aukkoa joka vaikuttaisi siihen miten toista puoliskoaan kohtelee. Historiassa naisten tasa-arvo on hyvinkin tuore asia, joka onneksi on alkanut nykypäivänä hälvenemään. Yhteiskunnassa tasa-arvo ei toteudu täysin esimerkiksi palkkaeron osalta joillain aloilla, joten arjessa on tärkeää tehdä tämä asia selväksi. Kotona on myös hyvä olla, jos kokee että se toinen on saman arvoinen eikä parisuhdedynamiikassa ole hallitsevampaa osapuolta. Jos toinen arvotetaan toisen yläpuolelle, muuttaa se molempien käsitystä ja käyttäytymistä eikä kyseessä ole tasa-arvoinen parisuhde vaan aivan muu dynamiikka. Jos ei koe olevasi tasa-arvoinen kumppanisi kanssa voi parisuhteessa olla silloin myös muita asioita, jotka eivät toimi optimaalisesti. Silloin kun molemmat ovat samalla viivalla ja yksilöllisistä ominaisuuksista huolimatta pystytään elämään omaa elämää ja olla itsenäisiä yksilöitä ollaan asian ytimessä. Molemmat tarjoavat yhtä lailla toiselle apua ja tukea sekä tsemppiä saavutuksissa, jolloin molemmat saavat ja antavat parisuhteesta myös samalla tavalla. Molemmilla on varmasti aina silloin tällöin huonompia päiviä, mutta sen ei tulisi olla kynnyskysymys. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä ja tulla hyväksytyksi sellaisenaan ilman, että sen toisen puoliskon oikeus hyvään kärsii. Tasa-arvo näkyy myös tasapainona parisuhteessa, jolloin ne hyvät asiat ja ne heikommat hetket jaetaan ja tehdään tarvittaessa kompromisseja.

Parisuhteessa ollaan usein toisen kovin tsemppari. Haaveet saattavat olla erilaisia, mutta jokainen niistä on yhtä lailla arvokas. Toinen voi haluta perustaa yrityksen ja toinen taas haaveilee perhe-elämästä. Hyvässä ja toimivassa parisuhteessa molempien tavoitteet otetaan huomioon ja pyritään siihen, että päätöksiä tuetaan ja niihin panostetaan mahdollisuuksien mukaan. Oli haave kuinka hullu tahansa on tärkeää osoittaa mielenkiintoa ja tukea toisen ajatusta ja ideaa kohtaan, vaikkei asiasta välttämättä mitään ymmärtäisikään. Jos toinen meinaa luovuttaa voi muistuttaa niistä asioista miksi lähti asiaa tekemään alunperin. Koska kyseessä on voi olla pitkäaikaisessa parisuhteessa sitoutumisesta ja elämien yhteensovittamisesta, tulee näiden arvojen ja tavoitteiden olla jollain tasolla synkronoitu keskenään. Jos ne poikkeavat toisistaan paljon, voi olla haastavaa selvitä näistä kynnyskysymyksistä. Näistä suurimpia voivat olla esimerkiksi lasten hankinta tai naimisiinmeno, jolloin ei toisen puolesta voi päättää näinkin suuria päätöksiä. Toisen toiveiden huomioonottaminen ja parisuhteen muodostusvaiheessa niiden tekeminen selväksi helpottavat kommunikaatiota, jolloin pattitilanteita ei pääse syntymään. Asia voi olla myös niinkin pieni kuin mitä syödään illalliseksi, jolloin on helppo tehdä toinen iloiseksi tekemällä sitä mitä toinen haluaa. Kompromissien tekeminen niin, ettei omista arvoistaan ja haaveistaan tarvitse luopua on haastavimpia asioita parisuhteessa, mutta usein se on sen arvoista. Samalla tavalla on tärkeää kunnioittaa toista. Et voi vaatia toista tekemään asioita, joita hän ei halua tehdä kuten et ole velvollinen tekemään jotain jonka ajatuskin ahdistaa tai tuntuu epämiellyttävältä.

Kommunikaatio on tärkeintä parisuhteessa. Se että pystymme ilmaisemaan toiselle tarpeita ja haluja ja pystymme vastaanottamaan sitä myös toiselta. Jos emme voi kommunikoida tehokkaasti ei parisuhde voi toimia. Useimmiten erot ovatkin johtuneet juuri kommunikaation puutteesta, jolloin väärinymmärrykset ja avoimuus on puutteellista. Olisi kyseessä kuinka erilaisista lähtökohdista olevat kaksi ihmistä tahansa, voi yhteinen sävel löytyä kommunikaation avulla. Vuorovaikutuksessa merkityksellistä on myös luottamus jota toiseen osoitetaan. Se että voidaan luottaa siihen, että sana pidetään ja toiselle voi kertoa mitä vaan ilman tuomituksi tulemista. Jos luottamusta ei löydy ei kommunikaatiokaan onnistu. Itseään suojellaan, eikä pysty näyttämään aitoja tunteitaan ja olemaan rehellinen ajatuksistaan. Siksi kommunikaation kehittäminen ja harjoittaminen parisuhteessa auttaa myös pitämään molemmat osapuolet tyytyväisinä. Kukaan ei osaa lukea ajatuksia, joten jos et voi sanoa suoraan mitä ajattelet et voi olettaa että toinen ymmärtää sinua. Osa pariskunnista voi tietenkin ymmärtää toisiaan sanomatta sanaakaan, mutta se perustuu vahvaan perustyöhön ja aiempaan vuorovaikutuksen harjoitteluun parisuhteen aikana. Hyvä parisuhde tuntuu mielestäni helpolta ja vaivattomalta, eikä sen tarvitse aiheuttaa mielipahaa tai tunnekuohuja. Joku muu voi olla asiasta eri mieltä ja jokaisella on oikeus siihen, sillä kuten sanoin parisuhteita on yhtä monenlaisia kuin on pariskuntiakin.

​Lately I’ve been thinking about relationship and what I value in them. I’ve had plenty of deep talks about the matter, which has also brought up some ideas that I want to share. There are as many ways to be in a relationship as there are couples, which is why none of this isn’t absolute in reality rather than my opinion. Equality no matter the specs is very important in order to be happy. Unequality affects the way people think about and treat each other, which is not the optimum way to be honest and themselves in a relationship. It’s also the balance between the good things and compromises for both parties. Support and help with goals and plans is crucial. If the plans differ but don’t contraindicate each other, it’s helpful to be supportive even though you might not understand anything about the topic the other half is passionate about. This also brings up compromises, which should leave both parties content with their lives together and as individuals. For example it’s not a good thing to have opposite goals on having kids, since it may leave one of them unhappy eventually. This might be the time to realize what is the best option for them both. You can’t make someone else do things that they are against in the first place. Communication is the most important thing in a relationship, since it can’t function without it. With good communication comes trust. If you can trust someone you can be open about how you feel and think and let the other person see you for who you are. It builds a great foundation for a relationship.

gingham blouse GINA TRICOT

floral pants ZARA

necklace THOMAS SABO

statement earrings GINA TRICOT

sunglasses CHANEL

sneakers ADIDAS

round raffia bag ZARA

Ciao belle,

Sini

Vastaa