MITÄ KEHOPOSITIIVISUUDEN PITÄISI MIELESTÄNI TARKOITTAA

Kaikkien huulilla on viime aikoina ollut sana kehopositiivisuus. Kyseinen trendiaate onkin lähtöisin ”Fat Acceptance” liikkeestä, jonka perimmäinen ajatus oli saada myös lihavemmat ihmiset kokemaan samanlaista kohtelua kuin kaikki muutkin ilman syyllistämistä painosta. Tämä laajentui kehopositiivisuuteen, jossa kaikki kehot painosta, ihomuutoksista, arvista tai mistä tahansa huolimatta ovat samanarvoisia ja ansaitsevat samanlaista kohtelua. Samalla myös kehotetaan ihmisiä itseään kohtelemaan itseään hyvin oman kehon epäkohdista huolimatta. Arvostettava aate, eikö? Valitettavasti siinä on kuitenkin ilmennyt monen muun aatteen kaltaisia ylireaktioita, jotka kärjistävät esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten antamat neuvot painonpudotuksesta erilaisten terveysriskien vähentämiseksi epäasiallisiksi ja syyllistäviksi, vaikka ajoittain tökeröidenkin ihmisten toimesta asiaa ei välttämättä ilmaista optimilla tavalla. Mielenterveyden ja itsensä rakastamisen tukeminen on aina hyvä asia, kunhan pysytellään kohtuudessa. Ylipaino ei ole mielestäni syy rakastaa itseään, vaan kehopositiivisuudesta puuttuu täysin se osapuoli, jossa jokainen rakastaa omaa kehoaan niin paljon että tekee kaikkensa sen eteen jotta siinä on mahdollisimman hyvä olla ja voi elää mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman terveenä hyvää elämää.

Itse pyrin noudattamaan tätä elämänohjetta, jonka mukaan mm. syön, nukun, liikun ja hallitsen stressiäni. Minulla on vain yksi keho, enkä pääse siitä mihinkään, joten jos meinaan elää mahdollisimman onnellista ja hyvää elämää täytyy minun pitää kehostani huolta. Tämän täytyisi olla mielestäni se toinen osa kehopositiivisuutta eikä se, että syyllistetään ”syyllistäjiä”. Keho voi hyvin, jos se saa hyvää ja terveellistä ruokaa, liikuntaa, virikkeitä ja sosiaalisia kontakteja. Elinolosuhteet ja vuorokausirytmi antavat myös oman osansa hyvinvoinnille. Jos nukut hyvin, syöt terveellistä ruokaa ja liikut säännöllisesti on sinulla jo isoimmat peruspalikat hyvässä kuosissa. Tämän parantaminen onkin ollut tämän kesän tavoitteenani, sillä olen huomannut mm. liiallisen sokerinkulutuksen aiheuttaneen turvotusta ja huonovointisuutta itsessäni. En myöskään halua että kehoni joutuu voimaan pahoin, jos tiedän miten sen voi välttää. Kohtuus kaikessa, joten onkin hyvä muistaa 80/20 sääntö. 80% hyviä juttuja ja 20% pieniä paheita. Se 20% on usein se mikä pitää mielen hyvänä. Liian tiukka elämäntapa alkaa nakertamaan niin mieltä kuin kehoakin, kun stressitasot alkavat lisääntymään.

Elämän pienet asiat eivät kuitenkaan saisi olla liian suuressa osassa, eli esimerkiksi myöhälle valvominen tai jokapäiväinen roskaruuan syöminen ei tee keholle hyvää vaan päinvastoin. Esimerkiksi itsekin tiedän vallan hyvin, että minulla on huonotapa olla syömättä aamiaista, joten koetan voimakkaasti kehottaa itseäni muistamaan syödä sen. Jos en kuitenkaan muista tai sitä pysty syömään, en syyllistä itseäni vaan yritän seuraavana aamuna uudestaan. Olen mm. ”pakottanut” itsestäni aamuvirkun ja lopettanut tavallisen karkin syönnin samalla tavalla; päätin että olen aamuihminen ja en tykkää karkista, joten elämäntapamuutoksen tekeminen oli minulle helpompaa. Kaikille tämä taktiikka ei kuitenkaan toimi, joten kuuntele itseäsi ja kehoasi ja tee se mikä tuntii itsestä parhaalta. Elämäntapamuutos ei tapahdu hetkessä, mutta se on aloitettava joskus joten mitä aikaisemmin sen aloitat sitä nopeammin pääset kohti sitä pistettä, jolloin kehossasi on hyvä olla ja voit tuntea itsesi mahdollisimman terveeksi.

Ennakoiva terveellisen elämäntavan etsiminen helpottaa myös siinä tilanteessa, kun se ainut asia mihin et voi vaikuttaa eli sattuma astuu peliin. Kun olet jo valmiiksi hyvässä kunnossa, ei sairauksien ja traumojen jälkeinen kuntoutuminen on nopeampaa ja todennäköisempää. Sitä on myös helpompi asennoitua siihen, kun on jo aiemmin tehnyt oman kehonsa hyvinvoinnin eteen töitä. Nämä asiat mistä terveellinen elämäntapa koostuu eivät ole rakettitiedettä ja jokainen meistä siihen pystyy. Asenne elämäntapamuutokseen vaikuttaa myös asiaan, sillä jos lähtöasetelmana on se ettei mistään tule mitään niin ei siitä aikaan mitään tule. Anteeksi negatiivisuuteni, mutta verrattuna siihen jos asenne on päinvastainen että tästä tulee vielä jotain ja haluan nähdä tuloksia auttaa huomattavasti tehokkaammin siihen, että niitä lopulta näkee. Kehopositiivisuuteen olisikin tärkeää yhdistää myös se pystyyvyyden tunne, eli jokainen meistä pystyy tekemään asioita. Ei välttämättä täysin samalla tavalla, mutta omiin lähtökohtiinsa nähden täysin riittävällä tavalla. Joten eikö rakasteta itseämme niin paljon, että haluamme elämiimme mahdollisimman paljon hyvää ja eletään mahdollisimman terveenä ja mahdollisimman pitkään.

Body positivity has some great ideas and thoughts. The main point is to get equal treatment to people with any type of body and try to help those who might have any insecurities of their bodies to respect them. It has boiled down to the fact that any comment is a bad comment and health care professionals can’t acceptably comment on their patients appearance in order to give treatment advise. Weight or anything else isn’t a reason to love themselves in my opinion, and the matter lacks the point of view to want to help one’s body feel as good and as healthy as possible with a healthy lifestyle. I tend to think that way that I want to take care of my body to live as long and as healthy as I possibly can, since it helps me feel fully happy with my life. It also helps that I will thrive over health issues later, bacause I have the resourses to rehabilitate efficiently. One’s body should be ”a temple” to be a healthy and a happy person. Sleep, nutrition and exercise are the main blocks of healthy life that are easier to achieve than it might seem. With a proper attitude you will support that and not stand in your own way. With a simple 80/20 rule with the good stuff and the guilty pleasures you will treat your mind and body simultaneously. Body positivity should be about being able to do those things and believing in yourself enough to take care of your one and only body to live happy and healthy for a long time.

crop top BIKBOK

denim shorts DIY

plaid shirt 2ND HAND

sunnies H&M

Ciao belle,

Sini

2 kommenttia

Vastaa