MUSTAA HUUMORIA

Ne jotka minut tuntevat hyvin tietävät että huumorintajuni on ironista, sarkastista ja suoraan sanottuna mustaa huumoria. Olen naureskellut hieman oudoille asioille koko ikäni, mutta ehkä nyt työelämässä kun käyn läpi vaikeita asioita päivittäin on huumorini ja sen laatu muuttunut kohti mustempaa ja ironisempaa huumoria. Nauraminen mitä ihmeellisimmille asioille on tapani käsitellä niitä, kuten esimerkiksi Frendien Chandlerille. Negatiivisista asioista puhuminen on myös ollut tärkeä tapa käsitellä niin omia ajatuksia, tunteita kuin kokemuksiakin. Se mistä asioista puhut vaikuttaa siihen mitä ajattelet vahvistavalla tavalla, mutta toisaalta myös nauraminen antaa aivoille kirjaimellisen viestin positiivisuudesta ja tällöin mieliala on positiivisempi. Joten onko tällöin ristiriitaista vai jopa hyödyllistä käsitellä negatiivisia asioita huumorin kautta, jos se tukee positiivista mielialaa sen jälkeen vai kierrättääkö se negatiivisia ajatuksia myöhemmälle ja provosoi negatiivisten asioiden ajattelua.

Omassa lähipiirissäni musta huumori on todella pinnassa erityisesti työkavereiden keskuudessa ja se on ymmärrettävää. Siihen myös helposti ajautuu enemmän ja enemmän sen perusteella millaisia juttuja kuulee arjessaan päivittäin. Pieni ironisuus ja sarkastisuus onkin kukkinut mustaan huumoriin, jota ulkopuoliselle ei välttämättä välity huumorina ollenkaan. Tällöin onkin tärkeää lukea kuulijan reaktioita, jotta ei päädy vaikuttamaan hullulta. Onnekseni tätä ongelmaa harvemmin ilmenee, sillä läheseni omaavat yhtä joko hyvää tai huonoa läppää riippuen kuuntelijasta. Kuten kaikessa, en jaksa ottaa stressiä siitä miten muut itselleni tärkeät asiat kokevat. Saatan ehkä huvittua, jos kuulen että huumorintajussani on jotain vikaa tai heitän itse jopa läppää ”huonosta huumorintajustani”, mutta pidemmän päälle ei se ole minulta tai keneltäkään muulta pois jos heidän tapansa ilmaista itseään on erilainen. Jokainen meistä kuitenkin löytää itsensä samanmielisten ihmisten kanssa, jos osaa etsiä. On tärkeää kokea itsensä kuulluksi, jolloin oman ”heimon” tai porukan löytäminen on avain siihen. Ihmiset mielellään kuuntelevat ihmistä jonka kanssa ovat samaa mieltä. Ja silloin läppä lentää paremmin myös siinä omassa kaveriporukassa kuin vieraiden ihmisten keskellä. Ellei ole yhtä avoin ja eksoottinen sanomisissaan kuin allekirjoittanut.

Vaikeista asioista puhuessa tai niistä huolimatta pärjätessä voi joillain helpottaa etsiessään ajatusmalleja huumorin kautta. Vaikeat ajatukset voi olla helpompi saada sanotuksi, jos niiden päälle nauraa. Itse olen naurun parantavan voiman kannattaja, ja usein pyrin tuomaan positiivisuutta tilanteen salliessa myös haastavempiin tunnelmiin. Se rentouttaa ja helpottaa asioiden kohtaamista sellaisena kuin ne ovat. Usein nimittäin ajatus voi oman pienen pään sisällä kasvaa suureksi, jolloin pieni huumorin hiukkanen voi saada asiat taas perspektiiviin. Muutenkin puhuminen auttaa usein asioiden käsittelyssä. Se miten asioista puhutaan vaikuttaa suoraan siihen miten asioista koet. Jos puhut asioista pieninä ja helposti käsiteltävinä usein tuntuvat ne niiltä myös oman pääsi sisällä, päinvastoin jos asia puheessasi suurenee ja saa oman elämänsä ei se ole yhtään sen pienempi ajatuksissasi. Koen että musta huumori on oma keinoni saada asiat helpommin perspektiiviin ja niistä selviäminen ja niistä oppiminen on helpompaa.

Huumorintaju ja asioille nauraminen on tärkeä osa ihmisyyttä, eli älkäämme unohtako nauraa! Jos mustaakin mustempi huumori naurattaa tai sitten joku aivan muu niin tärkeintä on se että saat nauraa. Jos joku ei tajua huumorintajuasi, niin uskon kyllä että joku muu tajuaa. Nauru lieventää stressiä ja tutkitusti parantaa mielentilaa välittömästi, joten naura sille mikä naurattaa ja löydä oma tapasi käsitellä elämän vaikeita asioita. Nauru siis pidentää ikää, ei välttämättä tieteellisesti todistetulla tavalla mutta kuitenkin. Kunhan eläminen on hauskaa ja siitä nauttii niin ei niin väliä että millainen huumorintaju kelläkin on. Itse ainakin mieluummin nauran kuin pahoitan mieleni, tee sinäkin samoin!

shirt FILIPPA K

denim skirt LEVI’S

logo belt GUCCI

necklace THOMAS SABO

Ciao belle,

Sini

Vastaa