NAHKAA VAI TEKONAHKAA?

Olen itse henkilökohtaisesti eri mieltä tämän hetken yleisestä ajatuksesta, että tekonahka on parempi vaihtoehto kuin oikea nahka. Tekonahan ajatuksena on eläinten olojen parantaminen, mutta tekonahka tehdään kuitenkin ihmiskunnan pahimmasta jätteestä eli muovista. Oikea nahka maatuu luonnossa noin 20-40 vuodessa yhden lähteen mukaan, joka tietenkin riippuu olosuhteista merkittävästi. Muovi, eli tässä tapauksessa tekonahka ei sitä tee koskaan, joka on yksi syy miksi haluan suosia orgaanisia ja ekologisia materiaaleja, jotka tiedän etteivät ne jää kuormittamaan ympäristöä enää minun jälkeeni. En ole kuitenkaan tekopyhä asian suhteen, vaan käytän molempia vaihtoehtoja. Mutta jos minulta kysytään niin oikea nahka on se mihin turvaudun, jos se on pitkällä tähtäimellä järkevää.

Nahka on laadukas luonnonmateriaali, jonka tiedän käytössä kestävän ja ikääntyvän hyvin. Asusteiden ja erityisesti kävelykenkien osalta pyrin aina ostamaan nahkaiset käyttömukavuuden ja hengittävyyden vuoksi, sillä en halua kokea käveleväni muovipusseissa, jolloin jalat hikoilevat turhaan. Nahkakengät kestävät kulutusta myös aivan eri tavalla, joten kovemmassakin käytössä ne selviävät usein kolhuitta pitkään. Vaikka nahkakengät ovat usein merkittävästi kalliimpia kuin tekonahkakengät, ovat ne hintansa väärti. Minulla on ollut ajoittain myös tekonahkakenkiä, jotka joko piheyksissäni tai muuten kauniin mallin löytäessäni olen ostanut. Ne kuitenkaan eivät ole kestäneet hyvänä normaalissa käytössä, joten olen todennut ettei tekonahka ole hyvä vaihtoehto ainakaan kenkiin, jotka ovat niin kovassa käytössä.

Vaatteissa kuten takeissa oikea nahka on ainut oikea vaihtoehto minulle. Minulla on ollut jo pitkään käytössä Calvin Kleinin nahkatakki, joka istuvuudeltaan ja käytettävyydeltään on täydellinen. Yhtä piha-aidan ylityksestä tullutta nahkanaarmua lukuunottamatta en huomaa vuosienkaan jälkeen mitään kulumisen merkkejä tai nahistumista materiaalista. Se on myös päällä mielyttävän tuntuinen ja pinta on pehmeä ja sileä. Koen etten saisi yhtä laadukasta tuotetta tekonahkaisena versiona, joten haluan panostaa sellaiseen takkiin joka kestää aikaa ja käyttöä mieluummin kuin että maksaisin vähemmän takista joka kestää vain hetken. En ole kaikkein huolellisin vaatteiden säilyttäjä, jonka vuoksi on parempi suosia laadukkaita materiaaleja.

Jokainen saa ehdottomasti päättää kuinka haluaa pukeutua ja millaisiin materiaaleihin haluaa panostaa. Omien arvojen mukaan eläminen on tärkeää, jotta elämänsä kokee merkitykselliseksi. Itse haluan omalla toiminnallani olla samaan aikaan ekologinen ja tukea ympäristöä valitsemalla biohajoavia materiaaleja ja välttämällä uusien vaatekappaleiden ostamista hankkimalla laadukkaita ja kestäviä materiaaleja, sekä tukea sisäistä esteetikkoani, joka rakastaa miltä nahka näyttää, tuntuu ja tuoksuu. Joka kerta kun avaan nahkaisen lompakkoni ja haistan nahan tuoksun se tuo minulle pienen tujauksen onnellisuutta. Koen että nahan käyttäminen on minulle se oikea valinta, mutta toisaalta mitä se kenellekään muulle kuuluu kunhan itse pystyn seisomaan omien päätösteni takana.

jacket CALVIN KLEIN JEANS

pants THEORY

chelsea boots VAGABOND

turtleneck sweater MASSIMO DUTTI

earrings TIFFANY & CO.

Ciao belle,

Sini

 

Kuvat: Linda Vänskä

4 kommenttia

  1. Kannattaisi panostaa postausten kielioppiin. Todella raskasta luettavaa. Käytät liian pitkiä lauseita ja pilkut ovat missä sattuvat tai niitä ei ole ollenkaan. Lähteet olisi myös hyvä merkitä, eikä vain mainita ”yhden lähteen mukaan”. Kuviin on sen sijaan selkeästi nähty vaivaa.

    1. Good to know! 😉 Pilkkusäännöt on mulle aina yhtä hepreaa, mutta eiköhän siihenkin opi. Ja kiva et oot huomannu panostaneeni kuviin. Mainitsen kyllä lähteeni jos se on jollain lailla oleellista postauksen sisältöön nähden.

Vastaa