PIENI MATKAOPAS BALILLE

Bali on unelmien trooppinen matkakohde, joka on jo pitkään ollut turistien suosiossa. Se näkyy myös paikallisissa, kun turismi on saaren päätulonlähde. Kaikesta turismista ja muoviroskista rannoilla huolimatta saari on kuitenkin yksi oma suosikkini matkakohteista sen rikkaan kulttuurin ja aktiviteettimahdollisuuksiensa puolesta, joten menisin takaisin uudestaan milloin vaan. Tai no oikeastaan en milloin vaan, vaan off-seasonin aikaan jolloin kadut eivät kuhise turisteja vaan siellä saa muutamaa hawkersia lukuunottamatta olla suhteellisen rauhassa. Turistisesonki Balilla sijoittuu touko-syyskuulle, joista kesä-heinäkuu on kaikkein kiireisintä aikaa. Jos ei halua olla turistimassassa mutta haluaa välttää sadekauden, suosittelen välttämään kesäkuukausia ja valitsemaan esimerkiksi huhti- tai syyskuun matkustuskuukaudeksi. Loka-marraskuu sekä tammi-maaliskuu ovat turismin kannalta hiljaisempia aikoja, jolloin itse suosittelen matkustamaan saarelle. Sadekaudella voi siis sataa kerran päivässä muutamasta minuutista tuntiin ilmankosteudesta riippuen, mutta oman kahden viikon lomani aikana yhtenä päivänä satoi noin viiden minuutin ajan, eli mistään loman pilaavasta ilmiöstä ei ole kyse.

Balilla sijaintisi joko tekee tai pilaa loman. Ne jotka eivät pidä Balia mielyttävänä matkakohteena oman kokemuksensa perusteella ovat pysytelleet lentokentän läheisellä Kutan alueella. Alue on hieman karumpi ja länsimaalaisempi muihin alueisiin verrattuna, joten aitoa Bali-kokemusta täältä tuskin tulet saamaan. Itse majoituin Nusa Duan resorttialueella, joka on aidattu alue jonne ajetaan turvatarkastuksen läpi. Alueella on siis isoja ja hulppeita resortteja, eli jos lomaltasi haluat rentoutumisaikaa altaalla ja pysytellä enemmän omalla hotellilla, voit löytää hyvänkintasoisen resortin kohtuulliseen hintaan alueelta. Voin lämpimästi suositella omaa hotelliani Novotel Bali Benoaa, joka tarkemmin sanottuna sijaitsee Tanjung Benoassa. Laadukas ja tunnelmallinen resortti toimi hyvin loman tukikohtana, josta vierailimme muualla saarella päiväretkien muodossa. Saimme helposti vuokrattua auton ja kuskin 800.000-1.000.000 IDR hintaan mikä on euroissa noin 50-60€. Kuski odotti meitä ja saimme tarvittaessa jättää ostoksia ja muita autoon nähtävyyksien ajaksi. Kuskien englanninkielen taito on vaihteleva kuten muidenkin balilaisten, osa puhuu sujuvaa englantia, mutta lähes kaikkien kanssa perusasiat saa hyvin hoidettua. Suomiaksentilla Balilla pärjää mainiosti, mutta yhtään eksoottisemmalla aksentilla väärinymmärryksiä sattuu helpommin. Balilaiset vastaavat nimittäin mielellään ”yes yes” vaikkeivat ymmärrä mitä heille on sanottu. Ainakin omalla kohdallani tämä aiheutti hieman turhautumista, mutta asiat aina selviävät. Jos et halua vuokrata päiväksi omaa minibussikuskia, voit käyttää BlueBird taxeja, jotka ovat Balin luotettavin taksifirma. Jos hyppäät taksiin suoraan kannattaa pitää huolta, että mittari käynnistetään tai voit käyttää samannimistä taksisovellusta, jossa hinta on ennalta määritetty. Jos käytät taksia saarella suosittelen lataamaan My Blue Bird Taxi sovelluksen matkanteon sujuvoittamiseksi.

Muita näkemisen arvoisia alueita Balin lomallesi ovat Ubud ja sen market alue sekä riisipellot, trendikkään Seminyakin kahvilat ja butiikit, Ganggun rento surffimeininki ja pidemmällä matkalla kannattaa lähteä tutustumaan Lombokiin ja Gilin saariin. Itse seuraavalla kerralla suuntaisin Seminyakin ja Ganggun suuntaan, jossa on paljon hyviä rantoja surffaamiseen ja kauniit auringonlaskut. Muualtakaan nähtävää ei puutu, eli alueelta on helppo lähteä tutustumaan muualle lyhyemmällä tai pidemmällä reissulla. Usein Balille matkustavat ovatkin joitain päiviä yhdessä paikassa, josta siirtyvät seuraavaan. Omat suosikkinähtävyydet olivat Ubudin riisipeltojen lisäksi Pura Lempuyang temppeli jossa on kuuluisat Taivaan portit. Nähtävyys on pieni ja turistien täyteinen, mutta näkymä on uniikki. Lisäksi ihastuin Tirta Gangga vesipalatsiin, joka oli yllättävän suuri. Siellä oli paljon suihkulähteitä ja erilaisia vesialtaita, joita katsellessa olisi voinut viettää pidemmänkin hetken. Balilla on myös paljon kauniita vesiputouksia, kuten kuvissa näkyvä Tegenungan vesiputous, joka ei ole yhtä suosittu nähtävyys kuin Tukad Cepung vesiputous, joten turistimäärä on hieman pienempi. Molemmat ovat kuitenkin näkemisen arvoisia paikkoja.

Balin kuumassa ja kosteassa ilmastossa on tärkeää juoda riittävästi vettä. Tämän lisäksi aurinkosuoja ja hyttyskarkottimet ovat hyvä huomioida Balin matkaa suunnitellessa. Balilla on Denguekuumetta levittäviä hyttysiä ja muilla saarilla kuten Lombokilla on malariahyttysiä, joten riittävä suojautuminen on tärkeää. Pitkähihaiset ja ilmavat vaatteet uimarannan ulkopuolella ovat suositeltavia ja seisovaa vettä, kuten altaita ja ruukkuja on hyvä välttää, sillä hyttyset laskevat niihin jälkeläisensä. Majoitusta valitessa on hyvä valita hostellin sijaan ilmastoitu hotellihuone ja illalla pitää huolta ettei hyttysiä ole huoneessa. Kumpikin aiemmin mainituista hyttysten levittämistä taudeista on hyvä välttää lomalla. Kaikki hyttyset eivät kuitenkaan näitä tauteja ja loisia levitä, joten yhdestä tai muutamasta puremasta ei tarvitse huolestua. Tietyt hyttyset jotka näitä levittävät liikkuvat enemmän päiväsaikaan ja illan hämärtyessä ilmestyvät hyttyset ovat useammin vaarattomia. Hyttysten lisäksi on hyvä huomioida juomavesi. Balin vesijohtovesi on juomakelvotonta, joten juomavesi on hyvä hankkia muualta. Isoja vesipulloja saa halvalla marketeista, mutta niistä tulee muoviroskaa sillä kierrättäminen ja jätteenkäsittely ei ole Balilla suomalaisella tasolla. Vaihtoehtona tuskalliselle ”Bali Bellylle” eli kuumeen nostattavalle pidemmälle vatsapöpölle muovipullot ovat kuitenkin turistille parempi vaihtoehto. Ekologisempi matkailija voi halutessaan hyödyntää Refill My Bottle palvelua, jossa joko veloituksetta tai pientä korvausta vastaan saa täytettyä vesipullon juomakelpoisella vedellä. Toinen sovellussuositus on siis Refill Bali, josta näet juomapisteet joista palvelua voi hyödyntää. Ravintoloissa tarjoiltavat jääpalat ovat usein turvallisia eikä niitä tarvitse tarkoituksenmukaisesti välttää. Keskimääräisesti Bali on kuitenkin turvallinen matkakohde, kunhan vain osaa ottaa muutaman asian huomioon matkallaan.

Balin hintataso on todella matala Suomeen verrattuna. Pienelläkin budjetilla voi siis hyvin viettää pidemmänkin ajan mukavasti ja nauttia lomasta. Ravintolahinnat ovat alueesta riippuen annoskohtaisesti 1-15€ ja valinnanvaraa on paljon. Turistialueilla ravintolahinnat ovatkin tuolta ylemmästä päästä ja laatu ei välttämättä täsmää sen kanssa, mutta hintalaatusuhteeltaan parempia vaihtoehtoja on saatavilla. Ravintolasuositukseksi voisin mainita Tanjung Benoalla (hotellimme lähellä) sijaitsevan Bumba Bali nimisen ravintolan, jossa tarjoillaan aitoa balilaista ruokaa ja se on myös paikallisten suosima paikka. Matkamuistotkin ovat kohtuullisen edullisia ja tinkimistä useilla kauppapaikoilla odotetaan. Muistetaan kuitenkin, että meille suomalaisille 50 snt sinne tai tänne ei tunnu missään, mutta se voi olla paikalliselle hiljaisempana aikakautena isokin summa. Paikallinen lähtöpalkka on nimittäin noin 130€ kuukaudessa. Hawkersit eli tuotteita ja palveluita kärkkäästi kaduilla tyrkyttävät henkilöt kannattaa kiertää kaukaa, ne ovat usein muilta Indonesian saarilta tulleita henkilöitä, jotka tarkoituksenmukaisesti huijaavat paikallisia. Luotettavilta paikallisilta kauppiailta ja palveluntarjoajilta sen sijaan saat usein kohtuulliseen hintaan luotettavan palvelun ja usein laadukkaamman tuotteen. Eri hinnat esimerkiksi vesiurheilun suhteen kannattaa tarkistaa useammasta paikasta. Usein esimerkiksi hotelleilla on sopimushinnastoja jotka kannattaa pitää mielessä, sillä muualla voidaan pyytää tarkoituksella korkeampaa hintaa ja näin turistia käytetään hyväksi. Hinnat esimerkiksi kuljettajan kanssa kannattaakin sopia etukäteen, jotta vältytään yllätyksiltä.

Ciao belle,

Sini

Vastaa