PIENI MATKAOPAS ROOMAAN

Lomani alkajaisiksi vietin toisen puoliskoni kanssa neljän yön miniloman Roomassa. En ole ennen kyseisessä kaupungissa käynyt, vaikka Italia onkin jo ennestään tuttu matkakohde. Olimme noin tunnin kävelymatkan päässä etelään pienessä ja mukavassa hotellissa omalla altaalla, joten kuumat yli 30 asteen helteet eivät pitkän päivän jälkeen haitanneet kun sai pulahtaa viileään altaaseen kattoterassilla. Hotellimme sijaitsee lähellä Trastaveren aluetta (tarkistettuani ei se kyseisellä alueella ollut, vaan hieman etelään). Pääsimme kulkemaan kätevästi julkisilla, eli bussilla ja junalla määränpäästä riippuen ja junalla pääsi myös lähiasemalta Fiumicinon lentokentälle puolessa tunnissa. Seuraavalla kerralla ottaisin kuitenkin mieluummin hotellin kävelymatkan päästä nähtävyyksistä, mutta jos julkisilla liikkuminen ei sinua haittaa voin suositella hieman kauempaakin hotellia. Hintataso Roomassa on huomattavasti Suomea alhaisempi jos vain osaa etsiä ja kehtaa vertailla hintoja, joten esimerkiksi bussilla liikkuminen maksaa vain 1,50€ matka.

Roomassa liikkuu paljon turisteja, joten populaa keskustan alueella on paljon. Nähtävyyksiin on tuntien jonot, joten kannattaa varautua hankkimalla Skip-the-line liput kohteisiin etukäteen. Ne saa helposti tulostettua paperille ja niillä pääsee helposti sisään. Ne löytyvät helposti googlettamalla ja halutessaan niihin voi yhdistää guided tourin, eli opastettuun kierrokseen jossa kohteesta kerrotaan enemmän. Esimerkiksi Pyhän Pietarin kirkkoon saa The Pop Guide sovelluksen, joten jos lippuusi on tämmöinen vaihtoehto yhdistetty kannattaa sovellus ladata etukäteen Wi-Fin kautta. Lippujen hinnat ovat 18-30€ jos ostat liput yksittäin eri nähtävyyksiin. Vatikaaniin ja sen nähtävyyksiin kannattaa varata ihan oma päivänsä, sillä nähtävää ja koettavaa riittää. Muualle kaupunkiin voikin sitten varata nähtävyyksille aikaa erikseen. Esimerkiksi Colosseumia ja Vatikaania en suosittele samalla päivälle, vaan pitämään Vatikaanin omana päivänään. Valitse omien kiinnostuksen kohteidesi perusteella mielenkiintoisimmat kohteet joihin panostat, jotta historiallinen ja elämyksellinen Rooma ei ole vain nähtävyyksien ähkyä. Me esimerkiksi valitsimme Colosseumin, Pyhän Pietarin kirkon, Sikstiiniläiskappelin ja Vatikaanin museon lyhyen matkan vuoksi ainoiksi päänähtävyyksiksi, jotta myös rentoutumiselle ja lomailulle jäisi aikaa. Niistä hieman lisää seuraavaksi.

Roomassa on paljon nähtävää ja koettavaa ja ne ovat noin kävelymatkan päässä toisistaan. Colosseumissa pääsee tutustumaan Antiikin Rooman menoihin ja Vatikaanissa katolisen kirkon historiaan ja näkemään mahtavia ja kauniita rakennuksia ja esineitä. Vatikaanissa käydessään museoista kiinnostuneet voivat käydä Sikstiiniläiskappelissa ja Vatikaanin museossa. Kuuluisa ja elämyksellinen Pyhän Pietarin kirkko on koettava, jos terveys ja toimintakyky riittää. 551 porrasta (hissillä vain 320 porrasta) kapeita ja ajoittain viistojakin käytäviä pääsee nousemaan kupolin huipulle erillismaksusta, josta näkee mahtavat näköalat koko Vatikaaniin ja kauemmas. Siinä on urheilusuoritus, jossa myös oma kunto on koetuksella. Ylös päästyä se on kuitenkin sen arvoista, sillä näköala on huikea ja mieleenpainuva. Itse kaupunkiin pääsee helposti keskustasta kävellen ja hieman kauempaa (kuten me teimme) junalla Roma St. Pietro asemalle. Seuraavalla matkallani kävisin varmaan tutustumassa Rooman elokuvastudioihin eli Cinecitta Worldiin, jonne pääsee näppärästi metrolla. Aivan keskustan alueella on myös Espanjalaiset portaat joiden läheisyydessä on luksuskauppoja vaikka millä mitalla. Muunmuassa Guccin, Diorin ja Bvlgarin liikkeet ovat aivan näköetäisyydellä nähtävyydestä. Kuuluisin suihkulähde eli Fontana di Treve on täynnä turistikuhinaa, mutta kaunis nähdä ja kokea.

Näiden turistikeskusten ympärillä pyörii myös joka kulmalla kaupustelijoita jos sun mille asialle; vettä, selfiesticksejä, hattuja, huiveja ja vaikka mitä pyritään hyvinkin agressiivisesti tyrkyttämään turisteille. Erityisesti ruusumyyjät kirjaimellisesti asettavat tuotteensa potentiaalisen ostajan syliin ja näin vaativat maksua tuotteesta. Ylipäätänsä en suosittele ostamaan tai ottamaan kyseisiin kaupustelijoihin kauheasti kontaktia, jotta vältyt epämielyttäviltä tilanteilta. Harmaan markkinan myyjät myös etsivät tiensä sinne missä kauppa käy. Niitä siksi myös kuhisee todella paljon erityisesti nähtävyyksien läheisyydessä ja myös näiden henkilökunnan osalta kehotetaan olemaan ostamatta kaupustelijoilta mitään. Ei se ole sinulta pois mennä lähimarkettiin tai turistikauppaan ostamaan sama tuote hieman halvemmalla, jos kerran sitä tarvitset. Kaupustelijat voivat olla myös taskuvarkaita ja niitä muutenkin alueella pyörii, joten jos tuntematon henkilö tulee sinulle puhumaan tai pyrkii halaamaan tai ottamaan muuta fyysistä kontaktia voit suosiolla kieltäytyä jotta omaisuutesi pysyy hyvässä turvassa. Omalla kohdallani tällaisia yrityksiä ei tullut vastaan, vaikka tavallisia kaupustelijoita ja ”jotain vailla” olevia pyytäjiä olikin sitäkin enemmän. Ei mitään pahaa näitä ihmisiä kohtaan, mutta suojaat omaa selustaasi välttämällä ylimääräisiä kontakteja ja pidät huolta tavaroistasi.

Italiaa lomakohteena ajatellessa erityisesti mieleen tulee ehdottomasti ruoka ja se onkin suuri osa italialaista kokemusta. Pizza, pasta, tiramisu, risotto ja monet muut ihanat Italian herkut kannattaa kokea aitona ja oikeana, mutta hyvän ruuan löytäminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja taitoa. Turistinähtävyyksien alueella olevia ravintoloita kannattaa katsoa sillä silmällä, että onko siellä ihmisiä ja erityisesti onko siellä paikallisia. Monet ravintolat luottavat turistien vaihtuvuuteen ja näin ollen eivät panosta ruokaan ollenkaan. Pidä myös huolta, että näet ruuan ja juoman hinnat ennen ravintolaan astumistasi jotta vältyt maksamasta vesipullosta 20€. Jos haluat laadukasta ruokaa, mene hieman kauemmas, sivukujille ja etsi paikallisten suosimaa ravintolaa niin löydät helpommin aitoa oikeaa italialaista ruokaa ja se on sen arvoista. Oman kokemukseni mukaan, ne paikallisten suosittelemat hieman kauempana olevat ravintolat (kannattaa kysyä vaikka liikkeiden myyjiltä vinkkiä kuten me teimme) tai sivukujien paikallisten täyttämät ravintolat ovat asian ytimessä ja vilkkailla kauppakaduilla sijatsevat ravintolat eivät yllä odotuksiin vaikka niillä saattaa nälän saada taltutettua. TripAdvisorilta saa hyviä vinkkejä ravintoloihin, hotelleihin ja elämyksiin Roomassa. Muista myös lähdekriittisyys kun luet arvosteluja sillä paljon on geneerisiä ylistäviä arvosteluja paikoista, jotka eivät välttämättä ole luotettavia ja aitoja.

I really enjoyed Rome and here’s my tips for the destination! We found it easy to take a train, which took less than 30 minutes to our hotel, which was located near Trastevere area. Public transportation like most things are cheaper if you know where to look. Food is one of those things. Try to find restaurants off the busiest streets, prices visible and full of locals, which is where you will find the best and cheaper food. If you want to do some sightseeing, buy your tickets in advance online and print out the tickets to avoid queuing for hours. TripAdvisor’s got some nice tips, which to take into account when planning your trip. All of these great places and sights come with a negative sides, all the most popular places are filled with people who are more than eager to sell you pretty much anything. My word of advice, avoid them at all cost and save money and keep it safe from pick pockets.

Nämä sanat eivät ole olleet ajankohtaisempia kuin nyt:

Ciao belle,

Sini

4 kommenttia

Vastaa