SORI

Onko siellä ruudun takana ketään muuta, joka pahoittelee kaikesta? Jos on tehnyt jotain, joka ei välttämättä ole kaikkien mieleen, tai ainoastaan kertoo oman mielipiteensä johonkin. Taylor Swiftin Netflix dokumentissa hän kertoo naisen roolista tulla nähdyksi, muttei kuulluksi. Hänkin dokumentin loppuvaiheella pahoitteli ilmaisemansa mielipidettään hänelle tärkeästä asiasta. Se mikä tässä pisti itselleni silmään on se mitä hän sanoi seuraavaksi; hän huomasi pahoitelleensa sitä että hän nosti ääntään omassa kotonaan, jonka hän oli ostanut omilla rahoillaan jotka hän oli ansainnut kirjoittamalla omasta elämästään. Onko muka oikeasti niin totta, että me naiset olemme tottuneet pahoittelemaan olemassaoloamme? Näköjään kyllä. Varsinkin jos se voi herättää minkäänlaisia ajatuksia tai tunteita muissa.

Olen viime aikoina kiinnittänyt tähän enemmän huomiota ja huomannut, että niin itse kuin ihmiset ympärilläni (naispuoleiset henkilöt erityisesti) pahoittelevat milloin mistäkin. Äänen korottamisesta, suoraan sanomisesta tai mistä vain. Syytä tähän en ole vielä löytänyt. Mahdollisesti se johtuu siitä, että haluaa lievittää syyllisyyttä tilan ottamisesta tai omana itsenään olemisesta tai siitä, että olemme oppineet sen olevan oikea tapa toimia. Meillä on kuitenkin oikeus olla ja tuntea. Meidän ei pitäisi kokea syyllisyyttä ja pyytää anteeksi kaikesta. Tämä ei tarkoita sitä, että muita saisi kohdella epäoikeudenmukaisesti. Jatkuva anteeksipyytely ei useinkaan liity siihen, että on oikeasti toiminut väärin ja pyytää sitä anteeksi. Tämä on tärkeää oman ja toisen hyvinvoinnin kannalta. Anteeksipyytely liittyy arkisiin asioihin, kuten avun pyytämiseen tai tuodessaan oman mielipiteensä kuulluksi.

Kaikesta pahoittelu vie meidän omaa itsekunnioitustamme ja oman arvon tuntoamme alaspäin. Kun teemme sitä riittävän monta kertaa, alamme itsekin uskoa siihen että täytyy pahoitella kaikesta. Kukaan meistä ei ole täydellinen pikkulapsi, joka käyttäytyy joka tilanteessa. Meillä kaikilla on omat haasteet elämissämme mitkä kuormittavat joinain päivinä enemmän ja joinain vähemmän, ja asioita joista välitämme niin paljon että haluamme saada asiaan muutosta ja ajatuksemme kuuluviin.

Absurdi oman elämäni esimerkki syntyy Whatsapp-keskusteluryhmästä ystävieni kanssa. Koin turhauttavan tilanteen työssäni, josta avauduin ystävilleni viestisovelluksessa. Myöhemmin pahoittelin asiaa ja reaktiotani jälkeenpäin vedoten huonoon päivään. Ystäväni reaktio tähän oli ymmärrettävästi järkytys, että miksi pahoittelisin oman pahan olon purkamista ystäville. Aloin ihmettelemään sitä itsekin, että miksi koen etten ansaitse tilaa sanoa mitä ajattelen. Tai jos sanon jotain ääneen, minun täytyy pahoitella ja vähätellä sen merkitystä.

Anteeksipyytäminen on voimakas keino, jos on tehnyt virheen joten sen käyttäminen muissa tilanteissa voi viedä pois sen tehoa jatkossa. Itse ainakin pyrin tekemään niin, että minimoin turhasta pahoittelua jotta sen arvo pysyisi korkeana. Omien rajojensa löytäminen ja niistä kiinni pitäminen helpottaa anteeksipyytelyn vähentämiseen. Jos ylität toisen rajan, on pahoittelu asianmukaista. Jos tiedostat omat rajasi ja ilmaiset ne muillekin ei se ole pahoittelun aihe. Ja kuten jo aiemmin sanoin, avun pyytäminen on oikeus josta ei tarvitse pyytää anteeksi. Jos sinulla on huono päivä ja tarvitset läheisiltäsi tukea ja lohtua, sinulla on oikeus pyytää sitä. Eikä se ole missään nimessä väärin.

Meille suomalaisille nöyryys on jonkinlainen hyve, jota tulisi vaalia kaiken muun kustannuksella. Pitäisi toimia niin, ettei aiheuttaisi muille harmia ja näyttäisi heidän silmään edustavalta. Omaa olemassaoloaan pyydetään anteeksi, kun se ei yllä omiin saavuttamattomiin odotuksiinsa. Usein joudumme näissä tilanteissa pahoittelemaan vain itsellemme, kun on todennäköisempää ettei kukaan muu ole edes huomannut ”vajavaisuuttasi”. Emme huomioi ympäristöämme ja muita riittävästi, joten usein se mikä itseään vaivaa ja häiritsee, ei ole tullut toiselle mieleenkään. Joten sinun ei tarvitse pyytää anteeksi sitä, että olet sellainen kuin olet, tai että olet olemassa.

blazer MASSIMO DUTTI

trousers BCBG MAX AZRIA

lace top ZARA

bag MICHAEL KORS

bag strap GINA TRICOT

boots WONDERS

necklace THOMAS SABO

Ciao belle,

Sini

Vastaa