SYÖTKÖ LISÄRAVINTEITA TURHAAN?

A-, B-, C-, D-, E-, foolihappo ja monet monet muut vitamiinit ja kivennäisaineet ovat monen meistä aamurituaali ja välttämätön osa aamua. Oletko kuitenkin miettinyt sitä teetkö sitä silkasta rutiinista, vai onko siitä oikeaa hyötyä terveydellesi? Itsekin syön B, C, D-vitamiineja, omega-3 rasvahappoja ja sinkkiä erityisesti silloin kun olen kipeänä tai tulossa kipeäksi. Päivittäin en niitä nauti, sillä niillä ei ole välttämätöntä roolia ravitsemuksessamme. Viimeaikaisten ja vanhempienkin tutkimusten mukaan ihminen ei tarvitse monipuolisen ruokavalion lisäksi vitamiinilisää, vaan siitä saattaa joissain tapauksissa olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi täällä ja täällä on on muutama laajempi tutkimus, jossa asiasta puhutaan. Lähdekritiikki on näin ollen päivän sana, joten kun etsit tietoa mieti mistä sitä löydät luotettavasti ja onko kyseessä kuinka laaja ja luotettava tutkimus. Tutkimustietoa löytyy kaikesta puolesta ja vastaan, joten myös tutkitun tiedon osalta täytyy tietää mistä etsiä. Useimmiten paras ratkaisu on kysyä alan ammattilaiselta, jolloin vältytään väärinymmärrykseltä. Nettiartikkelit ja väitteet tutkitusta tehosta voi olla vain mainoskikka, jossa on valittu juuri sopiva tutkimus tukemaan omaa väitettä. Tällöin ei olle asian ytimessä vaan haahuillaan jossain harmaalla alueella.

Esimerkiksi vegaaneilla ja raskaana olevilla saattaa olla suurempi tarve lisäravinteille, kun oman ruokavalion sisältämät ravintoaineet eivät riitä ylläpitämään riittävää tasoa, jotta vältytään esimerkiksi hermovaurioilta tai muilta vakavemmilta seurauksilta. Lääkäri usein myös määrää tai suosittelee ravinnelisää näille henkilöille, joten kyseessä on enemmän lääkinnällinen kuin luontaistuotteellinen lisäravinne. Tällöin sen tarve on perusteltu ja hyödyt ovat huomattavasti suuremmat kuin potentiaaliset haitat. Suosittelenkin keskustelemaan lääkärin tai ravitsemusterapeutin (ne joilla on yliopistotutkinto) kanssa mikäli koet tarvetta lisäravinteille. Kuitenkin suurimmassa osassa tapauksista riittää vallan mainiosti terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Tätä ei itse kannata alkaa arvioimaan esimerkiksi toistuvien verikokeiden avulla, sillä niiden tulkinta tulisi tehdä ammattilaisen toimesta. Itsekään en ymmärrä omistani kuin viitearvoja katsomalla, että ollaanko normaalin rajoissa eikä tarvitsekaan ymmärtää. Kieltämättä on hyviin pelottavaa siinä miten itsekouluttautuneet ravitsemusterapeutit tai omien laboratoriotulostensa analysoijat tekevät johtopäätöksiä omasta terveydestään ilman riittäviä perusteita. Myös se että maailmassa on valtava määrä tietoa joka voi olla jopa täysin väärässä käytetään ihmisten terveyttä ”edistämään”. Viihdearvoa tällä todellakin on, mutta ei mitään sen suurempaa. Fysioterapeuttina on välillä kiusallista kuunnella erilaisia teorioita fitness- ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin maailmassa, jota toitotetaan totena vaikkei se sitä ole nähnytkään. Voinkin vain kuvitella mitä ravitsemusterapeutit tai muut asioista tietävät ajattelevat näistä luonnontuotteiden ja lisäravinteiden villityksistä.

Ajatuksenani oli herättää teissä hieman ajatusta siitä, että tiedostatte miksi teette jotain terveytenne eteen eikä vain siksi koska niin tulee tehdä. Aina löytyy luotettavaa terveystietoa, jos sitä osaa vain etsiä joten jätä turhat googlailut ja opettele etsimään tietoa kunnolla. Tätä asiaa tuntuu etten voi liiaksi korostaa. Onko kyseessä sitten lisäravinteet tai mikä tahansa muu terveyttä edistävään toimintaan tarkoitettu tuote, joka ei ole erikseen ammattilaisen suosittelema mieti kahdesti onko siitä juuri sinulle hyötyä niin voit välttää turhan rahanmenon helposti. Voit myös miettiä, onko samaan asiaan helpompaa ratkaisua jonka voit tehdä jo nyt. Omaa terveyttään on tärkeää arvostaa ja sen eteen tehdä töitä ennemmin mieluummin kuin myöhemmin. On tärkeää osata perustella itselleen miksi tekee niin kuin tekee ja pysyttäytyä siinä strategiassa minkä kokee parhaaksi itselle. Kaikki kun ei todellakaan sovi kaikille, joten etsi oma tapasi edistää terveyttä ja voi hyvin!

Vitamins and other essential micronutrients are everywhere and selling them is a billion dollar business. According to several reliable studies a person does not require diatery supplements in their diet, and at worst it might have negative effect on your health. I myself use B, C, D, Omega-3 ja Zinc occationally especially when I’m sick for a while in order to benefit from the supplements. In general, I don’t use them daily. Learn to find reliable information and studies, since the world is filled with also terribly untrue information about health. Healthcare professionals are a good way to ensure that you have a reliable knowledge behind on your choices. Ask your doctor on their opinion, since not everyone has the same needs on for example diatary supplements. Value your health enough to find the best information and don’t believe everything you read.

leather jacket CALVIN KLEIN JEANS

sweater DKNY

bag LONGCHAMP

jeans LEVI’S

sneakers ADIDAS

Ciao belle,

Sini

Vastaa