TERVEYS EDELLÄ

Hyvät päättäjät ja Suomen kansalaiset,

Jokaisella meillä on terveys, jota ei ehkä osaa arvostaa ennen kuin se on menetetty. Tällä hetkellä kun kävely on kivutonta ja helppoa, pystyt tekemään asioita ilman hengenahdistusta tai rytmihäiriöitä, voit elää ilman jatkuvaa elintoimintojen valvontaa ja lääkehoitoa, voit olla kotona ilman ulkoista apua ja selvitä päivästästi vaikeuksitta et välttämättä ymmärrä sitä, että Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, sinulle tuttuja ja tuntemattomia jotka käyttävät näitä palveluita päivittäin ja joiden kirjaimellinen henki on kiinni siinä että he saavat oikeanaikaista ja hyvää hoitoa. Jos ajatus siitä, että läheisesi ei ansaitse hoitoa josta säästetään ja tingitään palvelun laadusta sen sijaan että panostettaisiin niihin asioihin, jotka edistäisivät terveyttä ja säästäisivät myös sitä rahaa jota epätoivoisesti yritetään säästää. Itseäni ainakin suorastaan pelottaa se että välttämättömistä palveluista säästetään joka päivä enemmän ja enemmän. Työntekijät ovat entistä enemmän kuormittuneempia ja heillä ei ole resursseja hoitaa ihmisiä riittävän hyvin, jotta he voisivat kuntoutua ja kotiutua. Kuvittele itsesi siihen tilanteeseen, että olet potilaana paikassa, jossa ei ole varaa edes tarjota nenäliinoja tai perustarvikkeita koska joku muu on päättänyt ettei siihen ole varaa. Työntekijät jotka välittävät sinusta ja hyvinvoinnistasi palavat loppuun, jolloin on vähemmän ihmisiä hoitamaan samoja tehtäviä, koska sijaisia ei voida palkata. Se että myönnetäänkö vai kielletäänkö nämä asiat on minulle yhdentekevää, kunhan sille tehdään jotain. On helpompi ratkaisu tehdä pitkäjänteisiä ja potilaslähtöisiä ratkaisuja jo nyt kuin kaivaa Suomen terveydenhuolto siitä kuopasta mihin sitä ollaan kaivamassa.

Toimintaa yritetään kehittää siihen suuntaan, että hoito on tehokasta, turvallista ja sinun kannaltasi parasta mahdollista, jotta voisit elää mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman terveenä. Sillä ei ole väliä mistä olet, kuka olet tai mitä teet elääksesi, sillä saat yhtä laadukasta hoitoa joka tapauksessa. Satoja ihmisiä tekee töitä sinun hyvinvointisi hyväksi päivittäin, joista vain muutaman näet silmästä silmään. Yksinkertaisten asioiden takana on paljon muuta työtä ja yhteistyötä eri tahojen välillä, jotta voisit elää parasta mahdollista elämää sinulle. Kyseessä on kirjaimellisesti kutsumusammatti, jonka palkkaus itsessään on mitäänsanomaton ja työmäärää lisätään siihen nähden hävyttömästi. Yksi ihminen tekee, kahden, kolmen tai useamman ihmisen työt saamatta siitä suurempaa korvausta. Kuvittele itsesi potilaana ja mieti millaista hoitoa juuri sinä haluaisit. Haluatko tehokasta ja hyvää hoitoa vai haluatko säästää siinä mikä on tärkeintä, eli terveys? Jos vyötä kiristetään päivä päivältä enemmän ei ole enää mistä kiristää. Ei verenkiertokaan siedä liian pitkäaikaista puristusta vaan puristuksissa ollut osa kuolee pois. Jos tämänhetkinen kiristystahti ja muutokset jatkuvat samanlaisina, ei meille kenellekään ole terveydenhuoltoa josta olla ylpeä. Siinä ei ole kyse ammattitaidottomuudesta tai kilpailukyvyn pettämisessä, siinä on kyse siitä että halutaan ylläpitää tätä ikääntyvää ja stressaantunutta yhteiskuntaa työkykyisenä ja pystyvänä. Terveys jos jokin on sellainen asia josta ei vaan voi tinkiä. Ja jos tingitään niin jokainen meistä vastaa seurauksista.

Tee itsellesi ja jokaiselle meistä palvelus ja tee selväksi, että haluat hyvää terveydenhuoltoa laadusta tinkimättä. Haastankin jokaisen teistä, jotka uskovat siihen että sosiaali- ja terveysala tarvitsee hieman enemmän arvostusta ja ymmärrystä sen merkityksestä kansanterveydelle ja tälle yhteiskunnalle, puhumaan asiasta ääneen ja sosiaalisessa mediassa. Sisällytä #terveysedellä, jotta voin pysyä mukana keskustelussa! Katsotaan miten suuri voima meissä piilee! Terveys edellä!

Olen kyllästynyt kuuntelemaan tämän hetkisiä uutisia ja keskustelua siitä, että terveydenhuollossa ei mene hyvin, siellä tehdään virheitä ja mikään ei mene oikein. Kukaan ei kuitenkaan koskaan puhu niistä sadoista ja tuhansista kerroista kun ihmiset hoidetaan hyvinkin kriittisestä tilasta parempaan kuntoon. Ehkä jos meistä jokainen ymmärtäisi sen miten tämä kaikki toimii, kuinka paljon vastuuta ja merkitystä meidän jokaisen osallistumisella ja tekemisillä on oman terveyden lisäksi siihen miten tässä maassa terveydenhuoltopalveluja luodaan. Jätämme vallan perinteiden demokratian tyyliin päättäjille, joilla ei valitettavasti ole tarttumapintaa siihen miltä kentällä näyttää. Jokainen meistä on kuitenkin yhtä arvokas ja meidän tulisi saada samanlaisia palveluita myös myöhemminkin. Suomeen on kehitetty hyvä ja toimiva terveydenhuoltojärjestelmä moneen muuhun maahan verrattuna, joten ei nyt töpeksitä ja pilata tätä kaikkea. Jos haluat lukea lisää tästä aiheesta eri artikkeleista, niin linkkaan tähän muutaman mitä on pilottivaiheessa olevan Siun Soten säästöillä saatu aikaan. Kyseinen sairaanhoitopiiri on menossa kohti uutta sosiaali- ja terveydenhuollon maailmaa, johon meidän kaikkien tulisi nyt antaa oma panoksemme ja mielipiteemme, jotta voimme nauttia ja hyötyä hyvistä terveydenhuollon palveluista myös silloin kun niitä kipeästi tarvitsemme.

Sote-uudistuksen pilottimaakunta vaikeuksissa: jopa nenäliinoista säästetään

Teho-osaston ylilääkäri kehottaa, nouskaa kapinaan Siun Soten säästöjä vastaan

Pääluottamusmies: Siun Soten henkilökunta väsynyttä ja huolissaan

I wanted to take a moment for healthcare and open up a discussion on what kind of system us Finns want in the future. Do we want cost effeciency or rightly timed and quality treatment that might literally save our lives. What would you want to be valued; your health or profits?

army jacket MANGO

jeans LEVI’S

t-shirt TOMMY HILFIGER

necklace THOMAS SABO

sunnies BURBERRY

loafers VAGABOND

Photos:Iidan matkassa

Ciao belle,

Sini

Vastaa