TERVEYDEN EDISTÄMINEN PÄHKINÄNKUORESSA

Tästä aiheesta voisin puhua loputtomiin ja olen suunnitellut videon tekemistä sen suhteen. Terveyden edistäminen on lähellä sydäntäni ja vaikka välillä omat elintavat menevätkin enemmän ”älä tee niin kuin minä teen, vaan niinkuin minä sanon” haluan ottaa omista hyviksi todetuista neuvoistani vaarin ja tehdä keholleni niitä asioita, jotka saavat sen pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään ja tapaturmista ja kommelluksista huolimatta. Kun omasta terveydestään pitää huolta, niin kroppa ja mieli kiittää yhtä lailla ja voi keskittyä olennaiseen. Onnellisuus ja terveys kulkevat käsi kädessä, eikä toinen voi olla täysin kunnossa jos toinen ei pelitä. Kehossa voi olla rajoituksia, mutta se voi silti olla isommassa mittakaavassa terve ja onnellinen mieli. Tässä postauksessa halusinkin avata niitä uskomuksia, joita mm. fitnesskulttuuri ja markkinointikikat antavat ymmärtää.

Terveenä olemiseen et tarvitse turhia lisäravinteita ja superfoodeja, nettivalmennuksia, valmiita ruokavalioita ja dieettejä, erilaisia pelejä ja vehkeitä joiden tarkoituksena on muokata kehoa tai parantaa sairauksia, kikka kolmosia joilla lähtee kaikki flunssasta syöpään tai mitään muutakaan sellaista, joka vaatii sinua avaamaan kukkarosi nyörit. Itseoppineet gurut ja muut ilman virallisia tutkintoja ja ammattinimikkeitä on syytä kiertää kaukaa. Jollain voi olla ihan hyviäkin ajatuksia, mutta usein kyseessä ei ole luotettavaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa ja kokemusta takana, joten seuraukset voivat olla pahimmillaan vakavat. Jos et ole varma jostain valmennuksesta, dieetistä tai tuotteesta voit aina kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Lääkärit ovat usein varma valinta näiden asioiden suhteen, itsehoidollisissa asioissa voi hyödyntää sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan puoleen, ravitsemuksessa ravitsemusterapeutin ja liikkumiseen ja treenaamiseen liittyvissä asioissa fysioterapeutin puoleen. Heillä kaikilla on korkeakoulututkinto ja lupa lain mukaan harjoittaa ammattia, joten voit hyvällä todennäköisyydellä luottaa heidän vinkkeihinsä. Itsekin konsultoin usein kollegoja ja muiden ammattikunnan edustajia, kun oma tietotaitoni raja löytyy jotta voin olla varma valitsemastani ratkaisusta. Älä sinäkään ala kokeilemaan asioita, joista et ole ihan varma niin säästyt vaivalta ja pankkitili kiittää. Säästä siis rahaa ja tee niitä tavallisia asioita, jotka jo sukupolvet ennen sinua ovat todenneet hyödyllisiksi.

Oma lemppariaiheeni eli liikunta on yksi parhaista asioista terveyden suhteen. Nykyään ollaankin siirtymässä liikkumattomampaan suuntaan. Lapset ja nuoret eivät ole aktiivisesti ulkona leikkimässä ja kehittämässä kehojaan kohti aikuisuutta, joten ne lapsuudesta saatavat rakennuspalikat eivät pääse kehittymään. Keho tarvitsee treeniä oppiakseen uusia asioita, jotka useimmiten löytyvät mm. leikin avulla. Liikunta on tehokkain keino saada aikaan terveysvaikutuksia, jotka voidaan lukea lääkkeenkaltaisiksi. Esimerkiksi verenkierto parantuu harjoittelun avulla, jolloin verenpaine laskee. Korkeasta verenpaineesta kärsivät voivat näin yksinkertaisella tavalla helpottaa omaa oloaan. Älä kuitenkaan lopeta lääkärin määräämää lääkettä omine lupinesi, vaan konsultoi omaa lääkäriäsi asiasta. Kun lihakset ja luut ovat jo lapsuudessa hyvässä kunnossa kestävät ne rasitusta ja tapaturmia paremmin myös myöhemmin. Sairastumisen yhteydessä ne jotka ovat paremmassa kunnossa paranevat huomattavasti nopeammin. Myös useamman perussairauden oireet voivat liikunnan avulla lievittyä, kun toimit saatujen ohjeiden mukaan. Liikunta piristää mielialaa, joten jaksat paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Liiallinen liikunta ja pitkäaikaiset (yli 1,5h) kertatreenit eivät tätä edistä, vaan on parempi pysyä itselle mieluisessa ja sopivan kestoisessa terveysliikunnan muodossa. Sillä ei ole väliä onko se juoksua, tanssia, kuntosalia vai vaikka pallopelejä, kunhan pidät siitä ja teet sitä mielelläsi. Silloin ei treenikertoja jää niin helposti välistä.

Ravitsemusasiat ovat olleet aika paljon pinnalla viimeaikoina. Ravitsemussuositukset on laitettu syyniin ja erilaiset hankalasti ylläpidettävät dieetit ovat nousseet suosioon. Olen itse vahvasti sitä mieltä, että suositukset ovat suosituksia ja niitä täytyy myös kohdella sellaisena, mutta niiden tarpeellisuutta ei ole syytä kyseenalaistaa. Ne perustuvat vuosikymmenten perusteelliseen tutkimustietoon, eli niillä on jokin perusta. Niitä voi pitää jonkinlaisena ohjenuorana ja tehdä omasta ruokavaliostaan parhaan mahdollisen itselleen. Itse esimerkiksi en käytä punaista lihaa, en juo maitoa mutta käytän muita maitotuotteita ja pyrin syömään hyvin kasvispainotteisesti mahdollisuuksien mukaan, mutta en vältä vaaleaa lihaa kuten kanaa ja kalaa. Eli kunhan syöt säännöllisesti aivan tavallista kotiruokaa pötkit pitkälle. Ruuassa saa hifistellä, mutta se ei ole millään muotoa pakollista. Aamupalan syömisen olen huomannut itselläni vaikuttavan päivän jaksamiseen ja vointiini erityisen paljon, joten sen unohduttua olen alkanut pakottaa itseäni syömään aamupalaa uudestaan. Eli ei se syöminen ja ravitsemuskaan niin ihmeellistä ole, eikä se vaadi mitään valmiita suunnitelmia sen suhteen mitä jokaisella aterialla lautasellesi tulisi pistää. Pizza ja hampurilaiset tai mikä tahansa sinua houkuttaa on myös pienissä määrin ihan okei, kunhan et syö niitä päivittäin ja suuria määriä. Ruoka tulee myös kuluttaa liikkumalla ja arkiaktiivisuuden avulla.

sunnies GUCCI

blouse ZARA

denim shorts DIY

loafers VAGABOND

Ciao belle,

Sini

Vastaa