TYÖSANDAALIT SAIRAALA-ARKEEN

 
Työskentelen tällä hetkellä sairaalassa vuodeosastolla, joten olen 90% päivästä jaloillani. Varsinkin kun olen säätänyt työpöytäni korkeuden tarkoituksella niin, että työskentelen seisoma-asennossa. Erityisesti tämän hetkisessä toimenkuvassani seison ja kävelen paljon paikasta toiseen, joten tukevat ja mukavat kengät jossa jalat eivät väsy ja pystyn nopeastikin reagoimaan on erityisen tärkeää. Sen enempää en kerro työstäni, sillä ketään ei se kiinnosta eikä se ole oleellista tietoa, joten mennään asiaan eli niihin kenkiin! Sain siis yhteistyön lomassa Color4Carelta työsandaalit testiin, sillä tämän hetkiset kenkäni ovat hieman normaalissa arjessa hankalat ja meinaan kompastella niihin jatkuvasti. Meillä työpaikalla monella on vastaavanlaisia työsandaaleja käytössä, joten halusinkin itse päästä testaamaan onko näistä läpykkäistä mihinkään.
Itse koen erittäin tärkeäksi pehmeän, mutta tukevan pohjan, sillä minulla on muutama vuosi sitten tulehtuneet limapussit kantaluuni alta. Tämän vuoksi kovalla pinnalla käveleminen alkaa jonkun ajan päästä särkemään ja turvottamaan, joten kunnon työkengillä jaksan työpäivän aikana ja pystyn  suoriutumaan töistäni ilman kipua. Fysioterapeuttina tiedän myös asian jos toisen siitä millaiset työkengät erilaisille jalkatyypeille sopivat. Itselläni on oppikirjamainen jalkamalli, eli holvikaari löytyy ja on jopa korkeahko enkä näin ollen tarvitse esimerkiksi lenkkareissa erityistä tukea mihinkään osaa jalkaa. Takaremmi on myös ollut jokaisissa aiemmissa työkengissäni ihan työturvallisuuden vuoksi, eli kengät eivät pääse putoamaan jalasta. Näissä kyseisissä kengissä ei remmiä ole, mikä poikkeaa aiemmista kokemuksistani.
Ensikosketukseni työsandaaleihin tapahtui Ikea-reissulla, joka tarkoittaa kävelyä, kävelyä ja vielä vähän lisää kävelyä. Sainkin kokea aimoannoksen uusissa kengissä, mikä yleensä ei ole todellakaan suositeltavaa, mutta koska halusin saada aidon ensireaktion otin ne matkaan.
Jalassa kenkä on tukevan tuntuinen ja korkealle tulevat remmit tukivat jalkaa hyvin. Aluksi kenkiä testatessani laitoinkin niitä aina hieman kireämmälle eri remmeistä kun etsin sopivaa kireyttä jalkani muotoon. Annoin kengän muotoutua samalla ja kiristin sitä mukaa kun se alkoi tuntua ”löysältä”. Aluksi kenkä tuntuikin hieman napakalta, mutta se ei kauaa kestänyt kun kenkä oli jo muotoutunut jalkaani. Minua hieman häiritsi kengän sisäpuolen vaalea nukka, joka töissä mustia sukkia käyttäessäni leviää hieman häiritsevästi ja alkaakin nopeasti muistuttaa hilseilevää jalkaa. Haha! Tämä on kuitenkin vain ensimmäisten käyttökertojen ongelma ja nukan irtoaminen loppuu nopeasti kun kenkiä käyttää.
Jalkani väsyivät ennenkokemattomalla tavalla päivän aikana sillä kenkä tukee jalan ulkosyrjää, mikä minun tapauksessani ei ole ollut tarpeellista, joten uusi asento jalalle oli raskas ja jalkapohja alkoikin kokea väsymisen merkkejä. Jouduin toisesta jalasta ottamaan kengän hetkeksi pois ja pitämään taukoa, koska väsymys ja ”kramppi” äityi niin suureksi. Pitkä kävelymatka uusissa kengissä ei koskaan ole siksi suositeltavaa, erityisesti jos kyseessä on kenkämalli, jota et ole ennen käyttänyt sillä silloin käytät hieman eri tavalla jalkaasi kuin aiemmin. Kun jalka alkoi tottua kenkään ja sen muotoon ei se enää tuntunut yhtä kuormittavalta. Kenkä on kuitenkin muuten todella tukeva ja pysyy jalassa hyvin.
Aiemmat ongelmat kenkiin kompastumisesta eivät näiden uusien sandaalien kanssa olleet ongelma, sillä kävely tuntui jopa kevyemmältä kuin vanhoissa työsandaaleissa. Kun kenkä oli päässyt muotoutumaan jalkaan ei sitä enää huomannut, mutta aluksi pyrin ottamaan ne jalasta mahdollisimman usein väsymisen vuoksi pois ja seisomaan ilman kenkiä. Kävellessä tätä ongelmaa ei syntynyt vaan ainoastaan paikallaan seisoessa. Päivän jälkeen uusien kenkien käyttö tuntui hieman kihelmöivänä jalkapohjissa, mutta niinhän pitkät työpäivät muutenkin mutta hieman normaalia enemmän.
Käytin kenkiä normaalissa sairaala-arjessa viikon verran ja voinkin sanoa, että ensimmäisestä 2 päivästä huolimatta kengät muotoutuivat nopeasti jalkaani ja loppuviikkoon mennessä ne tuntuivat paljon mukavemmilta kuin aiemmat työsandaalini. Voinkin suositella vastaavanlaisia työsandaaleja myös teille muille sote-alan ihmisille ja miksei myös muillekin seisomatyötä tekeville. Aion pitää kyseisiä kenkiä kyllä työkäytössä vielä pitkään joten on ihanaa että kenkien tyyli on yksinkertaisen tyylikäs mattamusta, joka ei ala helposti harmittamaan ja menee myös vapaa-ajalla normaaliin tyyliini hyvin. Onko teillä aiempia kokemuksia vastaavanlaisista työkengistä? Kerro kommenttiboksiin ajatuksia ja vinkkejä!
Ciao belle,
Sini
*Työsandaalit saatu Color4Carelta

Vastaa